16 augustus 2023

Onderzoekers bootsen Pink Floyd-nummer na door ‘gedachten’ van mensen te lezen

 

Archiefbeeld. De onderzoekers hopen spraakapparaten te kunnen ontwikkelen die in staat zijn toon, ritme en intonatie te behouden. © Getty Images

Wetenschappers aan de Amerikaanse Universiteit van Californië zijn erin geslaagd om een nummer van Pink Floyd na te bootsen door te luisteren naar de hersengolven van proefpersonen. Deze doorbraak is een eerste stap in het helpen van mensen die door een neurologische aandoening kampen met een spraakprobleem.

Voor het onderzoek werd de hersenactiviteit van 29 mensen geanalyseerd. Drie minuten lang luisterden ze naar het nummer ‘Another Brick in the Wall’ van de Engelse band Pink Floyd. Hun hersenactiviteit werd gedetecteerd met elektroden die op het oppervlak van hun hersenen werden geplaatst toen ze een operatie voor epilepsie ondergingen.

Via kunstmatige intelligentie (AI) konden de opnames van de hersengolven gedetecteerd worden en omgezet worden in geluiden en woorden. Het resultaat is verrassend: de zin “All in all, it’s just another brick in the wall” is duidelijk herkenbaar, al klinkt het wel gedempt. Zelfs ritme en melodie konden opgepikt worden – iets wat eerder nog niet gelukt was. Nu “kun je echt naar de hersenen luisteren en de muziek die de persoon hoorde nabootsen”, aldus Gerwin Schalk, een neurowetenschapper die gegevens verzamelde voor dit onderzoek, aan ‘The New York Times’.

Verbetering kwaliteit

Het korte fragment klinkt gedempt en “een beetje alsof ze onder water praten”, vertelde Robert Knight, een neuroloog die het onderzoek uitvoerde aan ‘The Guardian’. Hij vermoedt dat de kwaliteit ervan zou verbeteren als de elektroden nog dichter op elkaar zouden geplaatst worden. “De gemiddelde afstand tussen de elektroden was ongeveer 5 millimeter, maar we hadden een paar patiënten met een afstand van 3 millimeter. Die presteerden het beste op het gebied van reconstructie. Nu we weten hoe we dit moeten doen, denk ik dat de geluidskwaliteit veel beter zou zijn als we elektroden hadden die anderhalve millimeter uit elkaar stonden.”

In de toekomst zal het misschien mogelijk zijn om zulke opnames te maken zonder dat er een operatie voor nodig is, bijvoorbeeld met elektroden die aan de hoofdhuid worden bevestigd.

Nieuwe ‘spraakprotheses’

Met deze kennis over hoe onze hersenen muziek verwerken, kunnen wetenschappers nieuwe ‘spraakprotheses’ ontwikkelen voor mensen die door een neurologische aandoening kampen met een spraakprobleem. Elementen zoals toon, ritme en intonatie, zijn “dingen die van ons een levendige spreker maken en geen robot”, aldus Schalk. De onderzoekers hopen apparaten te kunnen ontwikkelen die in staat zijn dat te behouden.

IVT 16-08-23, 07:30 Bron: The Guardian, The New York Times


Geen opmerkingen:

Een reactie posten