8 november 2024

Aannemer stuit op restanten van Belgische soldaat uit Eerste Wereldoorlog aan IJzer in Diksmuide: "Uitzonderlijke vondst"

 

Bij werken aan de IJzerdijk in Diksmuide zijn de restanten van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het gaat wellicht om een soldaat die in het Belgische leger diende. Dat is uitzonderlijk, omdat er veel minder Belgische soldaten actief waren in de oorlog in vergelijking met Britse, Franse en Duitse soldaten.

De menselijke beenderen werden eind september al ontdekt, maar de vondst werd nu pas bekendgemaakt. Een aannemer vond de restanten tijdens de aanleg van een houten wandel- en fietspad langs de IJzerdijk in Diksmuide.

Het eerste onderzoek van archeologen toont aan dat het wellicht om een gesneuvelde soldaat gaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Belgische leger diende. Tijdens de oorlog was de westelijke oever van de IJzer namelijk de hele tijd in Belgische handen. Toch is het erg uitzonderlijk dat er Belgische soldaten gevonden worden. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2016. Daarvoor was het zelfs al van 1952 geleden.

Minder slachtoffers door minder roekeloze gevechten

Dat komt omdat er tijdens de oorlog veel minder Belgische soldaten actief waren dan Britse, Franse of Duitse. De aard van de gevechten aan het IJzerfront en de overstroomde IJzervlakte was ook anders dan in de regio van Ieper of Mesen. Daar waren de gevechten veel roekelozer, wat voor duizenden doden zorgde.

De identiteit van de soldaat zal wellicht niet meer te achterhalen zijn. Aan zijn rechterhand werd wel een soldatenring gevonden die aan het front was vervaardigd en die een inscriptie van een posthoorn en het jaartal 1915 had. De uniformknoop met Belgische leeuw verwijst naar een kakikleurig uniform dat pas vanaf 1915 gebruikt werd door de troepen aan de IJzer.


Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed

Het agentschap Onroerend Erfgoed zal het lichaam nu verder onderzoeken. De Dienst Oorlogsgraven gaat in de archieven opzoeken of ze de identiteit van de soldaat kunnen achterhalen. Nadien wordt hij op een militaire begraafplaats begraven.

"Het is belangrijk dat toevalsvondsten correct gemeld worden en met de nodige kennis behandeld worden", zegt Peter De Wilde, administrateur-generaal van Onroerend Erfgoed. "Vele oorlogsslachtoffers worden in Vlaanderen bij toeval gevonden. Hun resten zijn niet alleen een belangrijke bron van kennis over het verleden, maar we zijn het deze gesneuvelden ook verschuldigd dat ze met eerbied een laatste rustplaats krijgen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten