1 november 2008

Tetraodon nigroviridus

De Kogelvis.
De pufferfish, ook wel Blowfish, swellfish, Globefish en balloonfish,
Ze zijn zo genoemd naar hun vermogen om zichzelf op te blazen om meerdere malen hun normale grootte dit door het slikken van water of lucht als ze zich bedreigd voelen. De wetenschappelijke naam, Tetraodon, verwijst naar het feit dat zij vier grote tanden hebben, in een bovenste en onderste plaat, die worden gebruikt om een druk uit te oefenen om zo de schalen van schaaldieren en weekdieren te breken, hun natuurlijke prooi.

Kogelvissen zijn in staat om hun ogen onafhankelijk van elkaar te bewegen, en sommige soorten kunnen zelfs de kleur of de intensiteit van hun patroon aanpassen aan veranderingen in het milieu. In dit opzicht zijn zij enigszins vergelijkbaar met de Chameleon. Kogelvissen zijn ook een van de weinige vissen die kunnen knipperen met hun ogen en ze kunnen die ook sluiten. (Sommige beweren dat ze de enige vissen zijn die hun ogen kunnen sluiten, maar bepaalde aanvallende haaien sluiten hun ogen ook om deze te beschermen tegen een prooi die worstelt.)

De lippen van de kogelvis geven nuttige informatie door over de smaak en structuur van het object dat zij willen opeten. Dit helpt om te beslissen of het de moeite waard is eigenlijk te eten, en zorgt ervoor dat ze geen energie verspillen aan iets oneetbaars als een leeg slakkenhuis, of nog erger, per ongeluk hun tanden of kaken breken als ze proberen iets open te breken, zoals bijvoorbeeld een steen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten