17 december 2010

Antwerpse Zoo kweekt amfibieën met diepgevroren zaadcellen

Wetenschappers van de Antwerpse Zoo zijn er samen met een Russisch instituut in geslaagd om amfibieën te kweken met diepgevroren zaadcellen. Hierdoor lijkt de weg open voor de oogst en cryopreservatie van spermacellen van verschillende bedreigde amfibieën, zowel in de natuur als in dierentuinen.
 
De onderzoekers werkten aan een eenvoudige methode om sperma te verzamelen door hormonen te injecteren. Daarnaast ontwikkelden ze een nieuwe cocktail van sperma en chemische stoffen, de zogenaamde cryobeschermers, en verfijnden de techniek van invriezen en ontdooien van zaadcellen. Met als resultaat: levend sperma met een hoog vruchtbaarheidsgehalte, zelfs na meerdere maanden bij min 200 graden, én de succesvolle ontwikkeling van de dikkopjes. De aanleg van een heuse spermabank voor amfibieën kan nu starten.
 
Meer dan tweehonderd amfibiesoorten zijn er inmiddels al verdwenen van de aarde. Een amfibiespermabank voor kweekprogramma's zou zeker verschillende soorten van de ondergang hebben kunnen redden. "Kweekprogramma's alleen zijn niet voldoende om de diertjes te redden, omdat we onmogelijk van alle soorten genoeg dieren veilig kunnen stellen in dierentuinen. Met deze nieuwe techniek kunnen we het aantal amfibieën dat we in dierentuinen zouden moeten kweken, fel verminderen", zegt woordvoerster Ilse Segers. (belga/sps)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten