foto's: Copyright © Heiko Bleher
Heiko Bleher introduceert de Salamander vis, die heel bijzondere nek-buiging capaciteiten heeft! Ze hebben ook een unieke methode van voortplanting ...
Vissen draaien hun hoofd niet zoals vogels of mensen - of toch wel? Een paar hebben een beperkte beweging, net als de Zuid-Amerikaanse Rhaphiodon vulpinus, die zijn hals licht naar boven kan buigen, en de Polypterus kan de voorkant van zijn lichaam iets opzij te zetten.
Maar er is een vis die daadwerkelijk zijn hoofd kan draaien - de Salamander vis, Lepidogalaxias salamandroides! Om dit te zien bekijk de geweldige video hieronder:
Deze geweldige vis werd oor het eerst beschreven door de Nederlandse Mees in 1961. Hij werd uitgebreid onderzocht in de jaren 1980 met een aantal gepubliceerde wetenschappelijke artikelen. Familie, Lepidogalaxiidae, en is alleen te vinden langs een paar km in het uiterste zuidwesten van West-Australië.
Tijdelijke poelen
We waren alleen in staat om de Salamander te zoeken in tijdelijke poelen, dat verscheen na de regen.
Deze tijdelijke poelen hadden grove witte zanderige bodems, soms met een dunne laag van organische modder, zwart water met een pH van 3.5-4.5 en temperatuur 14-15 °C (maar kan dalen tot 5-6 °C of stijgen tot 30 ° C).
De Salamander vis graaft zich in het zand in om de verdroging van zijn habitat te overleven zodra het opdroogt en verschijnt vrijwel direct na een regenbui. Het had geregend net de avond ervoor, dus we hadden veel geluk.
Lepidogalaxias heeft een robuuste, wigvormige schedel en, in combinatie met zijn flexibele gewervelde kolom en de tweede oogbeschermingslaag, die zorgt voor snelle en veilige ingraving in de zandige bodem waar ze een cocon slijm produceren om zich heen tot het regent. Wanneer het water dan zakt in de grond, de cocon verzacht en dan graven ze hun weg weer omhoog naar het water.
Deze vis is geplaatst in de Australische lijst als bedreigd en gecategoriseerd als "beperkt".
Unieke voortplanting
Niemand heeft deze vis al nagekweekt, maar het is bekend dat er inwendige bevruchting is. Mannetjes hebben een gewijzigde aarsvin en de bijbehorende schaalschede van de vrouwelijke vissen vergemakkelijkt de rechtstreekse overdracht van sperma. De spermatozoa van de Salamander vis, met haar interne bevruchting is uniek.
Voortplanting in de natuur is tussen juli en september, maar we hebben 8-12mm groot jongbroed gevonden in het begin van juni.
Maximaal geregistreerd totale lengte is 7,5 cm voor vrouwen en 5.5cm voor mannen, maar de onze waren kleiner. Belangrijkste voeding is Diptera larve, Trichoptera, Cladocera en ostracoden. In het aquarium nemen ze ook Artemia naupili.
Gepubliceerd: Heiko Bleher woensdag 1 december 2010, 12:42
Gepubliceerd: Heiko Bleher woensdag 1 december 2010, 12:42
Geen opmerkingen:
Een reactie posten