6 maart 2011

Che's reisgenoot Alberto Granado overleden

In de Cubaanse hoofdstad Havana is de Argentijnse biochemicus Alberto Granado overleden. Granado was een vriend van Ernesto Che Guevara, samen maakten ze in de jaren 50 een lange reis door Zuid-Amerika. Het dagboek dat Guevara daarover schreef werd verfilmd in "The motorcycle diaries".Op de set van "The motorcycle diaries"

De reis van Granado en Guevara werd in 2004 verfilmd door de Braziliaanse regisseur Walter Salles. Tijdens het draaien van de film werd zo goed als mogelijk het exacte traject gevolgd dat Guevara en Granado in de jaren 50 volgden. "Diarios de motocicleta" ("The motorcycle diaries" in het Engels), met in de hoofdrol de Mexicaanse acteur Gael García Bernal als Che Guevara, werd bekroond met een Oscar.
Belga
Alberto Granado, toen al een krasse tachtiger, bezocht destijds ook de set van de film. Hij kon zijn tranen niet bedwingen toen hij samen met Bernal en Rodrigo de la Serna, de acteur die zijn rol vertolkte, een ritje mocht maken op een replica van de motor waarmee de twee vrienden door Latijns-Amerika reisden (foto).
Het stoffelijk overschot van Granado zal gecremeerd worden en - zoals hij het zelf wilde - uitgestrooid worden in Argentinië, Cuba en Venezuela.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten