10 maart 2011

Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum) zal dra weer openbloeien

In de Nationale plantentuin in Meise zal een van de komende dagen opnieuw een reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)  bloeien, de grootste bloem ter wereld. De reuzenaronskelk is vooral bekend om zijn typische geur. Volgens experts van de plantentuin is de geur op de eerste avond van de bloei een mengeling van rottend vlees, ranzige kaas en bedorven vis.
Drie jaar geleden stond de bloem voor het eerst in bloei. Een bloeiperiode duurt ongeveer 3 dagen. Wanneer de bloem opengaat, is de geur het felst. Daarna neemt de geur geleidelijk af om 72 uur nadien helemaal weg te zijn, de bloem is dan ook verwelkt. Toen de bloem in augustus 2008 in bloei stond, zijn zo'n 8.000 mensen op een van de drie bloeidagen naar de plantentuin gegaan. Dat de reuzenaronskelk na drie jaar al opnieuw in bloei staat, is uitzonderlijk. De wachtperiode tussen de verschillende bloeiperiodes is 3 tot 8 jaar. 
Op de Facebookpagina van de plantentuin en op de gewone site van de plantentuin is de ontwikkeling van de bloem te volgen. Zodra de bloem opengaat, zal de plantentuin drie avonden na elkaar later openblijven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten