Sommige wandelende takken zijn een miljoen jaar oud. Ze hebben zich tijdens die periode uitsluitend aseksueel voortgeplant. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld. Aseksuele reproductie in de dierenwereld is niet ongewoon, maar wordt meestal in verband gebracht met het snelle uitsterven van de soort.
Het gaat om wandelende takken van het geslacht Timema, meer bepaald de variëteiten Timema tahoe en Timema genevievae. Deze beide soorten zijn al ongeveer 1 miljoen jaar telkens 100 procent identiek. Het gaat bij deze Timema om een enkel in de vrouwelijke vorm bestaande wandelende takken.
Oneindige klonen
Het was bekend dat sommige Timema-variëteiten zich aseksueel voortplanten, de wijfjes produceren eitjes die zonder bevruchting - er bestaat geen mannelijk dier - genetische klonen voortbrengen. De diertjes leven aan de Westkust van de Verenigde Staten. De ouderdom van de identieke exemplaren werd bepaald door huidig DNA te vergelijken met ouder materiaal.
"Ons onderzoek levert bijkomend bewijs dat aseksuele voortplanting niet altijd hoeft te eindigen in de snelle uitsterving van een soort", aldus Tanja Schwander van de Simon Fraser University voor de BBC. De ontdekking helpt de wetenschap mogelijk aan een beter inzicht in de mogelijkheden van leven zonder seks.
Voordelen van aseksueel
Door beide reproductie-modi bij wandelende takken te bestuderen hoopt de wetenschap meer te weten te komen over voortplanting in het algemeen. Aseksuele voortplanting heeft zijn voordelen, ondermeer een snelle groei van de populatie. Maar het voortdurend klonen heeft ook, zo vermoedt men, belangrijke nadelen. Ondermeer een veel geringer vermogen om zich aan de passen aan een nieuwe omgeving.
(Afbeelding: een wandelende tak van het geslacht Timema dorotheae)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten