29 december 2012

Digitale beeldverscherping in de camera


Wanneer beelden worden gedigitaliseerd, worden ze vaak iets onscherper. Het 'gemiddelde' van de beelddetails wordt berekend en toegepast op de pixels, waardoor de foto in zijn geheel waziger wordt. In digitale beelden is er een nauwkeurige balans tussen contrast en resolutie die samen onze waarneming van scherpte bepalen. Om deze onscherpte tegen te gaan, bieden digitale camera's de mogelijkheid beelden in de camera te verscherpen. Hierbij worden randen duidelijker zichtbaar gemaakt door het contrast van aangrenzende pixels te verhogen. Foto's zien er gewoonlijk het mooist uit als ze scherp en helder zijn, hoewel té scherpe beelden er kunstmatig en onaantrekkelijk uitzien. Het grootste voordeel van het toepassen van verscherping in de camera is dat het veel minder tijd kost om beelden achteraf te bewerken.
De ingebouwde verscherpingsopties van de nieuwste digitale spiegelreflexcamera's zijn beschikbaar via de Picture Control-instellingen. Deze zijn toegankelijk via Opnamemenu >Picture Control instellen. Nadat u een Picture Control hebt geselecteerd, duwt u de multi-selector naar rechts om de verscherping van die Picture Control aan te passen. Op deze manier kunt u de verscherping automatisch toepassen of kiezen uit een schaal van 0 tot 9 voor de verscherping die op een foto wordt toegepast.
Op de huidige digitale spiegelreflexcamera's van Nikon is de optie voor verscherping in de camera beschikbaar via de Picture Control-instellingen.
Afbeelding
Afbeelding

De vier onderstaande foto's zijn gemaakt met een D700 met verschillende instellingen voor verscherping.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

0 verscherping

Waarde 5 voor verscherping

Waarde 9 voor verscherping

Automatische verscherping

Op oudere digitale spiegelreflexcamera's van Nikon ziet het menu voor ingebouwde verscherping eruit als in het onderstaande voorbeeld.
Afbeelding

De vier onderstaande foto's zijn gemaakt met een D100 met verschillende instellingen voor verscherping.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Geen verscherping

Normale verscherping

Hoge verscherping

Automatische verscherping

Geen opmerkingen:

Een reactie posten