20 december 2012

films met DSLR

Films maken met uw digitale spiegelreflexcamera is een heel andere discipline dan foto's maken.

ObjectievenEén van de grote voordelen van filmen met een DSLR in plaats van met een camcorder is de verscheidenheid aan objectieven die u kunt gebruiken. De objectief keuze is juist wat het filmen met een DSLR zo interessant maakt.
Wij raden u aan om een objectief te gebruiken met een groot maximaal diafragma, zodat uw onderwerp los komt van de achtergrond. Ook zijn deze objectieven lichtgevoeliger, zodat u makkelijker kunt filmen in donkere situaties.

Accu's
Gebruikt u uw DSLR om te filmen? Dan kan het zijn dat uw accu extra snel opraakt! Zorg dus voor genoeg extra accu's.

Geheugenkaarten
Er zijn 2 factoren waar u rekening mee dient te houden bij de keuze van een geheugenkaart; Snelheid en capaciteit.

1. Snelheid
Schiet u films in Full HD (1080p), gebruik dan een geheugenkaart die meer dan 5,5MB per seconde kan verwerken. 

2. Capaciteit
Als u een DSLR gebruikt om mee te filmen, kunt u per clip maximaal 29 minuten 59 seconden achter elkaar filmen, óf 4GB per clip. Afhankelijk van de resolutie, zal elke 4GB ongeveer 12 minuten (Full HD) of ongeveer 24 minuten (normale resolutie) bevatten. Gebruik kaarten met genoeg ruimte om te voorkomen dat uw geheugenkaarten te snel vol raken.

Stabilisatie
Een DSLR is ontworpen om foto´s mee te maken, niet om mee te filmen. Om dus een film te maken met dezelfde vloeiende beelden als een videocamera, betekent dat voor veel mensen dat ze een extra stabilisatiesysteem nodig hebben.

Het meest bekende systeem in de wereld is de Steadicam van Tiffen. Deze zijn echter nogal kostbaar en worden vooral in Hollywood films en TV-producties gebruikt. 
Dezelfde techniek wordt ook aangeboden voor DSLR in de vorm van de Steadicam Merlin 2, een apparaat dat ervoor zorgt dat u met extreme precisie en controle films kunt schieten.

Ook andere merken bieden een goed stabilisatiesysteem. Vooral de Zacuto DSLR Sniper en Wondlan Sniper zijn uitstekende opties om uw beeld te stabiliseren. 


GeluidDe kwaliteit van het geluid van een DSLR is vaak niet van de beste kwaliteit. De interne microfoon is vaak mono, geluid van bijvoorbeeld wind wordt extra snel geregistreerd en geluiden die de camera zelf maakt worden direct opgepikt (scherpstellen van een objectief bijvoorbeeld).
Omdat geluid een erg belangrijk onderdeel is van een film, is het verstandig om een externe microfoon te gebruiken. De Rode microfoons zijn erg goede keuzes als het gaat om externe microfoons.

Licht

DSLR zijn perfecte keuzes wanneer u bij weinig licht filmt. Het kan echter eens voorkomen dat u onverhoopt een klein beetje extra licht nodig hebt. De nieuwe generatie LED panelen zijn hier uitermate geschikt voor. Ze zijn compact, hebben een constant licht en worden niet heet, waardoor langdurig gebruik geen enkel probleem is. De Yongnuo YN-160 is hier een perfect voorbeeld van.
Scherptestel hulpmiddelen
Scherpstellen met een DSLR tijdens het filmen is misschien wel het moeilijkste onderdeel. Uw onderwerp beweegt namelijk tijdens het filmen en deze moet u gedurende de film scherp blijven houden. 
Omdat u tijdens het filmen alleen gebruik kunt maken van het LCD-scherm, zijn er een aantal accessoires ontwikkeld, zodat u makkelijk kunt zien of uw onderwerp scherp is. Sommige bevestigt u op uw scherm en geven een vergroot beeld van het scherm (Seagull LCD Viewfinder IIWondlan ViewfinderZacuto Z-Finder Pro), weer andere bevestigen een groot LCD-scherm op uw camera (GGS DSLR MonitorChrosziel MonitorPack).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten