18 april 2013

'Allesetende' reuzenslakken veroveren FloridaAfrikaanse reuzenslakken veroveren de Amerikaanse staat Florida. Dat schrijft de milieuwebsite Treehugger. Onschuldige dieren zijn het niet: ze verorberen immers de meeste plantensoorten en zelfs pleisterwerk moet eraan geloven, waardoor de stevigheid van huizen in het gedrang kan komen.
Het grootste probleem met de reuzenslakken in Florida is dat ze er weinig tot geen natuurlijke vijanden hebben. De dieren zijn niet klimaatgebonden en leggen jaarlijks tot 1.200 eitjes. De kans dat de populatie zich razendsnel uitbreidt en verspreidt is dan ook zeer groot. De reuzenslakken - die zo groot als een baseball kunnen worden - kunnen bovendien meningitis overdragen. Inwoners van Florida zijn de weekdieren dan ook liever kwijt dan rijk.

De reuzenslakken waren oorspronkelijk enkel in Afrika terug te vinden, maar ze ontpopten zich tot echte globetrotters. Zo werd er een maand geleden ook een ontdekt in een container in de Australische havenstad Brisbane.

De slakken die Florida veroveren, zijn vermoedelijk afkomstig van de Dominicaanse Republiek of Jamaica. Denise Feiber - woordvoerster van het departement landbouw en consumentenzaken in Florida - heeft reizigers dan ook gewaarschuwd geen planten of eten mee te nemen uit die landen. De kans dat ze drager zijn van eitjes van de reuzenslakken is immers groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten