16 april 2013

Nikon wil lensdiefstal inperken met irisscan door zoeker


Nikon heeft in Japan een patentaanvraag ingediend voor een antidiefstalsysteem voor cameralenzen. Voor de authentificatie van de gebruiker maakt het systeem gebruik van een irisscan dat door de zoeker kijkt. Dat staat te lezen op de technologiesite Tweakers.net.
De diefstal van een gemiddelde digitale spiegelreflexcamera is vaak al een behoorlijke kostenpost, maar bij wat professioneler gebruik zijn het vaak de lenzen die het meeste waard zijn. Nikon wil met zijn antidiefstalsysteem voor dslr-lenzen dieven ontmoedigen en de markt voor gestolen 'glas' reduceren, zo is te lezen bij Egami, een Japanse blog over camerapatenten.

Uit de beschrijving van de patentaanvraag, ingediend in september 2011 en onlangs gepubliceerd, is op te maken dat Nikon lenzen wil voorzien van een irisscanner die in het optische pad van het lenzenstelsel geplaatst wordt. De opname van het beeld van de iris wordt mogelijk gemaakt door ir-lampjes in de lens, die via de spiegel en de zoeker op het oog schijnen. Het gereflecteerde licht wordt opgevangen door de irisscanner, die aan de hand daarvan de identiteit van de gebruiker kan verifiëren.

Als die overeenkomt met een geautoriseerde gebruiker, wordt de scanner weggeklapt zodat een foto gemaakt kan worden. Het identificatienummer van de gebruiker wordt versleuteld opgeslagen in de lens. Ook op andere manieren kan voorkomen worden dat een niet-herkende gebruiker een foto kan maken. Zo kan het systeem het focusmechanisme blokkeren, de beeldstabilisatie ontregelen of de diafragmaopening zeer klein maken. Ook is het mogelijk om via de contactpunten de body opdracht te geven niet af te drukken.

Concurrent Canon heeft in het verleden ook een systeem van irisherkenninggeopperd in een patentaanvraag. Daarbij ging het echter om een systeem in de body zelf, dat erop is gericht om het ongeoorloofde gebruik van foto's tegen te gaan door deze te voorzien van biometrische gegevens van de eigenaar van de foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten