3 juni 2013

Grafeen kan fotografiewereld op zijn kop zetten


De lijst van toepassingen van 'wonderkoolstof' grafeen lijkt oneindig te worden. Het koolstofvelletje van een atoomlaag dik kan  - naar nu blijkt - ook de fotografiewereld op zijn kop zetten.
Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore werken aan toepassingen met grafeen in fotografie. Volgens hen is grafeen duizend keer beter in staat is licht op te nemen dan de traditionele CCD- en CMOS-sensoren die nu voor digitale fotografie worden gebruikt. 

In eerste instantie werken de wetenschappers aan toepassingen voor in satellieten en beveiligingscamera's, maar de verwachting is dat de technologie op termijn ingezet kan worden in consumentenelektronica zoals smartphones en camera's. Grafeen gebruikt namelijk ook tien keer minder energie en is goedkoper dan gewone sensoren. 

Eerder werd al bekend dat accu's met behulp van grafeen tien keer langer meekunnen en dat er oprolbare telefoons mee gemaakt kunnen worden. Ook kan grafeen dna-codes in kaart brengen en kunnen er virussen, gifstoffen en drugs in het lichaam mee worden opgespoord. 

In 2010 kreeg de Nederlandse Rus Andrei Geim samen met zijn Russisch-Britse collega Konstantin Novoselov de Nobelprijs voor natuurkunde voor de ontdekking van grafeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten