15 juni 2013

TEST keramische aquariumverwarming van mantaray.

TEST van aquariumverwarming die onzichtbaar en zelfstandig uw gehele aquarium verwarmt! (vervolg van klik hier)
Test keramische aquarium verwarming van Mantaray.
Ik had het genoegen om gebruik te mogen maken, via mijn aquariumclub BETTA, van de nieuwe aquariumverwarming van Mantaray. De 240 Watt uitvoering 34x34 cm.

Nu gebruik ik al vele jaren een extra grondverwarming, mij moeten ze dus niet meer overtuigen van het nut ervan. Met de nadruk op extra want ik moest ook natuurlijk nog gebruik maken van een hoofdverwarming om het aquarium op de gewenste temperatuur te houden. Maak de rekening maar en om nog maar te zwijgen van de twee kabels de transformator en de stopcontacten die nodig zijn voor deze opstelling van verwarmen. En die aansluitkabels en het hoofdverwarmingselement moesten ook nog eens verborgen worden om een mooi aquarium te kunnen verwezenlijken.

Dan is de Mantaray aquariumverwarming inderdaad een praktische en ideale oplossing:
grondverwarming en hoofdverwarming in één toestel! Dat het eigenlijk zolang geduurd heeft om met dit soort van verwarming op de markt te komen verwonderd mij nu wel.

Even opsommen wat ik persoonlijk ervaren heb.
De klassieke verwarmingskabels worden aan de bodem van het aquarium bevestigd met de ons bekende zuignappen. Met de extra verwarmingskabel was het soms, toch bij mij, vervelend dat die op sommige plaatsen los kwam van de bodem bij het werken aan de beplanting. De zuignappen waarmee de kabel op zijn plaats moest gehouden worden kwamen daardoor los en het is onmogelijk om die dan terug te bevestigen met de zuignappen. Het gevolg laat zich raden, zichtbare draden hier en daar in het aquarium. Men duwt die terug in het bodemzand en op een andere plaats komen die terug zichtbaar omhoog uit het zand, heel vervelend dus. Ook de verdeling van de warmte is veel beter het is een 'plaat', logisch toch zul je zeggen, nu wel ja met deze verwarming.
Het aquarium nu inrichten is ook veel gemakkelijker. Even verduidelijken, men heeft maar één stroomkabel nodig, gedaan met die , sorry voor mij toch, vervelende zuignappen om al die wirwar van kabels op de juiste plaats te houden en te camoufleren. Dus nu maar één stroomdraad, logisch toch zul je zeggen, nu wel ja met deze verwarming.
We kennen ze wel onze jarenlange trouwe glazen staafverwarmer, dat mag toch ook wel gezegd worden. Maar breekbaar, glas, inderdaad. En bij de wekelijkse noodzakelijke waterverversing weeral kwetsbaar als we hem vergeten uit te schakelen zijn. De thermostaat zal zich sluiten en de verwarming slaat aan met verhitting tot gevolg van de glazen staafverwarming. Wanneer we nu de waterverversing uitvoeren zal hopelijk het glazen omhulsel niet barsten. Indien wel..........tja een hele hoop ellende uiteraard. Dit ramp scenario is onmogelijk met de Mantaray aquariumverwarming.
Oververhitting is 100% uitgesloten dankzij de Thermo-klixon®. Deze zorgt ervoor dat de verwarming automatisch uitschakelt zodra de aluminium warmtewisselaar warmer wordt dan nodig is. Zelfs als de elektronische regeling defekt zou zijn, blijft de verwarming beschermd tegen oververhitting, ook als uw aquarium leeg zou zijn.
Lees het maar na in de duidelijke info en gebruiksaanwijzing. Deze kun je downloaden via http://www.aquariumverwarming.nl/

Waar ik toch een beetje een probleem mee had (inderdaad verleden tijd) was de bijgevoegde temperatuurregeling bij mijn test verwarming. Dit zijn we helemaal niet gewend als aquariumhouder een gebrek aan richttemperaturen. Maar het goede nieuws is dat er een update is uitgevoerd en dat deze inmiddels al vervangen is door een uitvoering waar ik mij wel kan in vinden (zie onderstaande foto's).


De eerste temperatuurregeling.

De nieuwe uitvoering van de temperatuurregeling!

En deze uitvoering is veel beter, hier hebben we als aquariumhouder nu onze vertrouwde richttemperaturen. Dus vergeet die oude bovenste temperatuurregeling maar, maar ik laat het hier toch nog even zien.

Ik heb deze keramische Mantaray verwarming gebruikt om een nano aquarium te verwarmen, afmetingen L40 cm x B 40cm x H 28cm. De gebruikte verwarming was er een van 34x34 cm met een vermogen van 240Watt, wel royaal voor zo'n klein aquarium natuurlijk. Akkoord, maar deze verwarming heeft dus de afmetingen van 34X34 cm. zodat ik ook een perfecte bodemverwarming had omdat bijna het hele bodemoppervlakte wordt verwarmt.

Ik heb bewust gekozen voor een nano omdat bij deze aquariums toch al niet zoveel mogelijkheden zijn om de gebruikte techniek te verbergen. En daar ik persoonlijk toch een aquarium liefst zie zonder zichtbare technische hulpmiddelen........ Logisch toch zul je zeggen, nu wel ja met deze verwarming.


Aquarium met achteraan een bio-filter. afmetingen L40 cm x D 40cm x H 28cm. Inhoud 55 liter.

 Eerst heb ik een laagje zand geplaatst op de bodem. Zodat straks de kleine holle ruimte onder het verwarmingselement ook opgevuld word.

Geen kluwen van draden zoals bij de gekende extra bodemverwarming, enkel één draad en een mooie verdeling van de warmte. Het verwarmingselement niet tegen de voorruit van het aquarium plaatsen. Anders krijgt men straks een lelijke streep die door het bodemzand komt.
Spiderwood plaatsen, één stuk of twee stukken?
Twee stukken dus............
De verwarming is er, zowel bodem- als hoofdverwarming  maar deze is al onzichtbaar! En één enkele aansluitkabel.  Het vullen met water kan beginnen. Wat ik daarstraks aangaf bij het plaatsen van de plaat, geen contact maken met de voorruit zodat je nu enkel zand ziet. 

Zo simpel is het. Het aquarium is gevuld en de 'onzichtbare' verwarming kan zijn werk beginnen doen, waar hij voor gemaakt is, de planten warme voeten en de vissen water van de juiste temperatuur geven.Besluit, mijn bevindingen tot hiertoe zijn positief,
-gemakkelijk te plaatsen en te herplaatsen.
-Stevig en robuust.
-De elektrische aansluiting is superveilig, met aarding! Wat zeker niet kan gezegd worden van verschillende staafverwarmingselementen die in de handel te vinden zijn.
-Tentoonstellers zullen deze verwarming ook kunnen waarderen, zeker weten.
-Juist ingesteld op de temperatuur die je wilt blijft deze heel stabiel.
-Optimale bodemverwarming.
-3 jaar garantie.
- De thermostaat is simpel te vervangen bij defect zonder dat de verwarmingsplaat (de aluminium warmtewisselaar) hoeft vervangen  te worden.

- Duidelijke gebruiksaanwijzing. Ook in het Nederlands. Download hier de handleiding manual-mantaray.pdf


Wat de prijzen betreft voor de keramische aquariumverwarmingen,
-hoofdverwarming+bodemverwarming in één toestel, ik denk dat deze prijzen gunstig zijn.

Zoals ik in het begin schreef een extra bodemverwarming daar ben ik al jaren gebruiker van en nu ook een complete verwarming in één toestel!
Ik als neutrale beoordelaar ben in ieder geval overtuigd! De keramische aquarium verwarming van mantaray is een aanwinst voor onze hobby en zal zeker zijn plaatst opeisen in de toekomst.


1 opmerking:

  1. Ik kwam net van natuursteen-werkblad.be waar ze werkbladen (zo ook aanrechtbladen) verkopen van composiet,keramiek,terrazzo,graniet en terrazzo. Het leek wel een fashion website hoe de producten worden gepresenteerd. Wat vinden jullie daar van?

    BeantwoordenVerwijderen