19 juni 2014

Visetende spinnen bestaan, en zo vangen ze hun prooi

Visetende spin. De prooivis is gemiddeld ruim twee keer zo groot als de spin. © Ed Germain.
Spinnen eten insecten, dat weten we. Maar af en toe duikt er bewijs op dat ze ook een visje lusten. Een team Zwitserse en Australische biologen heeft die gegevens bij elkaar geveegd. In Plos One berichten ze over ruim 89 gevallen in liefst acht spinfamilies.
Hoe een spin vis vangt? "Het water werkt als een spinnenweb", legt spinonderzoeker Jeremy Miller van Naturalis uit. "Ze gebruiken de trillingen om een naderende prooi op te merken en slaan dan snel toe om hun gif te injecteren."

Echt uniek is het niet: "We weten al dat spinnen opportunistisch zijn. Als het zo uitkomt eten sommige soorten een gewervelde, zoals een vogel of slang", zegt Miller. Toch blijft het een interessant fenomeen; de prooivis is gemiddeld ruim twee keer zo groot als de spin, dus die moet dan wel geschikt gif hebben om ze te doden.

Spinnen slepen hun vangst op het droge en spugen verteringssappen uit in de vis. Diens ingewanden verteren vervolgens al half, zodat de spin de vis als een zakje kan leegslurpen. Zo hebben ze genoeg voedsel voor een poosje. "Het risico is hoog, maar de beloning groot", zegt Miller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten