26 augustus 2014

100 jaar Leica, 100 jaar iconische fotografieHet feestje komt wat vroeg - alsof de verjaardag niet wordt gevierd bij de geboorte van een kind maar bij de verwekking - maar de vreugde onder fotografen is er niet minder om: Leica, de Duitse producent van de legendarische kleinbeeldcamera, viert de honderdste verjaardag van het apparaat. Nou ja, het is negentig jaar geleden dat de camera die de fotografie zou veranderen in productie werd genomen. Maar de eerste prototypes dateren uit 1914, een eeuw geleden dus. Leica was de eerste fabrikant van camera's die werden geladen met de 35-mm-rolfilms die gangbaar waren in de filmwereld. De negatieven die uit de Leica kwamen waren veel kleiner dan de destijds gangbare fotofilms. De camera was handzaam, eenvoudig in gebruik, onverslijtbaar en, vooral door de geweldige lenzen, superieur gereedschap voor fotojournalisten. Generaties fotografen zijn vergroeid geraakt met het cameraatje, dat bovendien als voordeel had dat het nauwelijks geluid maakte en onopvallend was in het gebruik, zodat de fotograaf geen ongewilde aandacht trok van zijn onderwerp.

Onder de beroemdste fotografen die de Leica hanteerden bevinden zich grootheden als: Henri Cartier-Bresson en Robert Capa, beiden medeoprichters van het roemruchte fotocollectief Magnum, Josef Koudelka (eveneens lid van Magnum), en hedendaagse grootheden als celebrity-fotografe Annie Leibowitz en de Amerikaan Steve McCurry. En hoewel de digitale revolutie de faam van Leica enigszins heeft doen verbleken - de firma stapte pas laat in de productie van digitale camera's - zijn er nog steeds fotografen die anno 2014 niets liever dan met juist dat merk werken. Ook onder amateurs roept de merknaam Leica bijna religieuze emoties op. 

Onlangs bracht Panasonic in samenwerking met Leica een hoogwaardige digitale camera uit die onder de naam Lumix een paar honderd euro kost. De camera met exact dezelfde technische specificaties en kwaliteit, maar dan voorzien van een Leicabehuizing - kost drie keer zoveel. Blijkbaar is er vraag naar: de naam is net zo slijtvast als de eerste kleinbeeldcamera.Door: Arno Haijtema © Foto Yevgeny Khaldei/Getty

om het overzicht te zien van de mijlpalen van 100 jaar Leica fotografie 
te lezen en eventueel te downloaden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten