30 mei 2014

Aquascaping: Theorie en praktijk

Aquascaping: Theorie en praktijk

Oogstrelende aquaria. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Waar zit nu het geheim? Heeft u ook de neiging om na het zien van een schitterende aquarium ook Uw aquarium te veranderen? Maar weet U niet hoe? Lees dan snel verder en leer de basisprincipes zodat U snel aan de slag kan!

29 mei 2014

Rossi gaat voor winst in driehonderdste Grand Prix


Valentino Rossi maakt zich komend weekend op voor zijn driehonderdste wedstrijd op het circuit van Mugello. De Italiaan scoorde al negen wereldtitels, 106 overwinningen en pakte 59 pole-positions in het wereldkampioenschap voor wegracen.

"Ik ben hier niet heel blij mee want dat betekent dat ik oud ben, maar ik ben wel blij dat ik nog steeds in een goede vorm ben en de snelheid niet ben verloren", aldus de 35-jarige Yamaha-coureur, die uitkijkt naar zijn thuiswedstrijd. "Het is een prachtig circuit en ik heb het er altijd naar mijn zin, dit is toch wel één van de leukste races van het seizoen. Er zijn altijd vijfentwintig punten te vergeven, maar in Mugello gaat het ook om de eer."

Rossi zag vorig jaar de finishvlag niet na een aanvaring met Álvaro Bautista in de eerste ronde. De Italiaan put hoop uit de drie overwinningen van teamgenoot Jorge Lorenzo. "De zeges van Lorenzo betekenen dat de motor hier altijd goed en snel is."

17 mei 2014

Rossi wil nog zeker twee jaar door in MotoGP


Valentino Rossi heeft laten weten na dit seizoen nog zeker twee jaar door te willen gaan in de MotoGP. Ook heeft de 35-jarige Italiaan geen plannen het fabrieksteam van Yamaha te verlaten.

Rossi is sinds 2000 actief in de hoogste categorie van het wereldkampioenschap. Hij pakte drie wereldtitels met Honda, alvorens vier keer kampioen te worden met Yamaha. Na twee magere seizoenen bij Ducati keerde Rossi vorig jaar terug naar Yamaha. Sindsdien mengt hij zich weer geregeld in het gevecht vooraan, om bij tijd en wijle ook op het podium te eindigen. Dit jaar kwam hij al twee keer als tweede aan de finish, in de seizoensopener in Qatar en vorige week op het circuit van het Spaanse Jerez de la Frontera.

"Vorig jaar had ik een paar goede races en wist ik één overwinning te boeken (in Assen, red.), maar was ik in het tweede deel van het seizoen iets te ver van de top-drie verwijderd", zei Rossi in Le Mans, waar dit weekend de Grote Prijs van Frankrijk wordt gehouden. "Ik wilde kijken of het dit jaar beter zou gaan. Ik voel me een stuk beter nu en geniet nog steeds enorm van het racen. Mijn doel is om een nieuw contract te krijgen voor nog twee seizoenen. De komende twee weken zal ik hierover verder praten met Yamaha." 

15 mei 2014

Vermoorde oorlogsfotografe Camille (26) kende geen angst


De Franse fotografe Camille Lepage (26) werd dinsdag vermoord in de Centraal Afrikaanse Republiek. AD-verslaggever Anouk Mentink was een goede vriendin van haar. Ze schrijft een ode aan een journalist die nergens voor terugdeinsde. 'Ik ken niemand die zo moedig was als zij.'

LEES HIER MEER

13 mei 2014

Brandweer redt 17 slangen uit brand


De Antwerpse brandweer heeft maandagnacht bij een interventie in een appartement op de Bredabaan in Merksem zeventien slangen gered. De dieren werden gekweekt door een bewoner die boven een antiekwinkel woonde. In die winkel brak rond 4.15 uur brand uit. De slangenkweker raakte bevangen door de rook. De brandweer moest eerst het vuur op het gelijkvloers blussen voor zij de man konden bevrijden.

Hij werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. In zijn woning vond de brandweer zeventien slangen, een verzameling muizen en ook kakkerlakken. De muizen hebben de brand niet overleefd. De kakkerlakken en de slangen werden uit de woning gehaald en naar een opvangcentrum in Brasschaat overgebracht.

Woordvoerder Stef Breesch van de Antwerpse brandweer: "Niemand is in gevaar gekomen door de aanwezigheid van slangen. Trouwens, bij de brandweer werken wij alle dagen met slangen. (lacht)"

12 mei 2014

Nieuwe aanwinst Nymphaea minuta

Nymphaea minuta is een kleiner blijvende soort die als solitair ook in een wat kleiner aquarium kan worden gebruikt.  Wel heeft hij wat hogere temperaturen nodig, en pas bij een sterke belichting krijgt hij zijn rood/bruine kleuren.  Wat extra klei bij de wortels wordt zeer op prijs gesteld.

De vermeerdering vindt plaats door middel van zaden.  De plant vormt een bloem die al onder water gaat bloeien.

Foto's volgen!

9 mei 2014

Kijkje over de grens

Een verslag van een bezoek aan verschillende aquariumvrienden in Belgie. Geschreven door Robert Koelman, van onze zustervereniging in Gouda: Ons Natuurgenot
©2014 R.G. Koelman

14 "dansende" kikkersoorten ontdekt


In India zijn 14 nieuwe kikkersoorten ontdekt. Ze worden "dansende kikkers" genoemd, wegens de gekke strekbewegingen die ze maken. De kikkers worden wel meteen al met uitsterven bedreigd, aangezien hun habitat langzaam aan uitdroogt.
Het was midden in de jungle dat de 14 nieuwe soorten werden ontdekt. In totaal zijn er nu zo'n 24 soorten van "dansende kikkers" gekend.
De kikkers zijn slechts zo groot als een walnoot en het zijn vooral de mannetjes die graag de beentjes strekken. De dansbewegingen dienen om de vrouwtjes te verleiden en zijn tevens een machtsgebaar: hoe groter de kikker, hoe groter en beter de dansbewegingen. Aangezien er per 100 mannetjes maar één vrouwtje is, gebruiken de mannetjes de strekbewegingen ook om hun concurrentie letterlijk buiten te schoppen.
De wetenschappers van de Universiteit van Delhi reageren echter enthousiast en triest tegelijk. De dansende kikkers komen namelijk enkel voor in de Indiase bergketen West-Ghats en die habitat wordt nu sterk bedreigd door de klimaatsverandering. Van de 14 soorten die eerder ontdekt waren, kon men in 2006 makkelijk tot 500 kikkers spotten, terwijl het nu al moeilijk is om aan 100 te geraken, aldus de onderzoekers.

4 mei 2014

Groene tapijten.


Hemianthus micranthemoides  NUTTALL 1817
Synoniem: Micranthemum micranthemoides


Hemianthus micranthemoides

Iedereen heeft ze al gezien aquariums met hun diepgroene tapijten. Waarschijnlijk voornamelijk op het internet. 


Ook in boeken kunnen we ze bewonderen, leen eens het boek ‘De Wondere Wereld onder water’ (Japanse tuinen in het aquarium) van Takashi Amano uit de clubbibliotheekTechnische informatie-ISBN 3-932044-02-9)


Hierin kunnen we ook de techniek die gebruikt is in vinden. 2 TL lampen zoals sommigen aanbevelen zal je hier niet vinden natuurlijk, enkele voorbeelden: 20W x 10 (200Watt), 20W x 20 (400Watt), 30W x 4, 20W x 4 (200Watt)! En zo kan ik nog even doorgaan.

Of wat dacht je van de aquaria die je kunt bewonderen in ons ‘Aquarium Wereld’ die prijzen wonnen met de ‘huiskeuring’ moet je nog eens opzoeken en de Licht-techniek eens bekijken.
Wat heeft dat met dit plantje te maken en die groene tapijten, mensen willen groene tapijten en ‘Hollandse bakken’ met weinig licht, wel dat gaat niet samen, licht moeten die hebben deze bodembedekers en meststoffen natuurlijk. En veel licht = en veel juist bemesten!

Terug naar ons plantje Hemianthus micranthemoides, komt uit Noord-Amerika en is een sierlijke voorgrondplant waarvan de kleine, gebogen bladeren maken dat ze eruit zien als een miniatuur versie van Egeria densa - Argentijnse waterpest.
Een compacte groep van Hemianthus micranthemoides is erg mooi met zijn kleine, lichtgroene bladeren ( 3-9 mm lang, 2-4 mm breed). In terraria kan deze ook gebruikt worden en vormt daar dan een compact kussen. Hemianthus micranthemoides is een bekende soort die populair is in de hobby. Deze plant zou eigenlijk uitgestorven in haar oorspronkelijke verspreidingsgebied en is genoteerd door veel deelstaatregeringen als ofwel uitgeroeid of bedreigd. Er zijn een aantal publicaties en deze vermelden dat de plant niet meer is gezien in zijn inheemse habitat sinds 1941? Gelukkig is de soort algemeen verkrijgbaar in de aquariumhandel en algemeen gemakkelijk in een aquarium omgeving te houden.
H. micranthemoides wordt soms verward met andere kleinbladige soorten zoals Micranthemum umbrosum en H. callitrichoides. De planten zijn een geweldige aanvulling voor vrijwel elke aquascape.

H. callitrichoides                                   


                               


 Cryptocoryne parva

Ik persoonlijk heb nu 4 verschillende ‘tapijten’ in mijn aquarium zijnde: Hemianthus micranthemoides, H. callitrichoides, Cryptocoryne parva en Hydrocotyle tripartita.
Hydrocotyle tripartita.

Wanneer de planten worden gehouden onder ideale omstandigheden, dit door toevoeging van meststoffen, zoals nitraat en fosfaat, CO2 en fel licht zal dat vaak leiden tot uitzonderlijk dichte groei en parelen (is de productie van zichtbare stromen van bellen zuurstof die ontstaan uit planten tijdens maximale fotosynthese.) Groei kan ongebreideld zijn, maar het beheer van deze plant is een eenvoudige zaak. Zwaar snoeien (trimmen) wordt goed verdragen en zelfs aan te raden om dichte groei te bevorderen.
Dit voorkomt ook dat de lagere delen van de plant verstikt raken. De groep planten (tapijtvorming) kan wild en slordig zijn door het te laten groeien, of het kan worden geknipt zodat een prachtig getrimd tapijt ontstaat!

Door de kleine bladgrootte is de plant uitermate goed geschikt voor nano-aquaria, waar hij kan worden gesnoeid voor gebruik in de voor-, midden-, of achtergrond! Men kan visueel indrukwekkende struiken en vormen ‘scheren’.
De vermeerdering kan het best door te toppen. De plant zal gemakkelijk in bloem gaan bij emmerse groei, maar zoals met de meeste stengelplanten, vegetatieve vermeerdering is het gemakkelijkst. Gewoon doorknippen van de stengels en de groep bij elkaar planten. In een toch wel fijnkorrelige bodemgrond is voor het planten van de tere stekken aan te bevelen. De samenstelling ervan is niet belangrijk
Zowel in zacht als in zeer hard water groeien de planten goed. Optimale temperatuur 24°C tot 26°C

Als ik moet kiezen om te beginnen met een groen tapijt in het aquarium zou ik deze plant Hemianthus micranthemoides  op nummer 1 zetten! Is wel wat werk zoals je kunt zien, maar het resultaat daar zijn menige Engelse tuinlui jaloers op hoor!

JAPAN = ZEN en ZEN=