30 juni 2014

Bieke Depoorter treedt toe tot select clubje Magnumfotografen

De jonge Vlaamse fotograaf Bieke Depoorter (27) is benoemd tot associate member van het befaamde fotoagentschap Magnum. Dat schrijft De Standaard vandaag. Depoorter was er al sinds juli 2012 nominee en is nu de vijfde Belg die is opgenomen in de selecte groep fotografen.
Bieke Depoorter behaalde in 2009 haar masterdiploma fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Dat jaar reisde ze door Rusland en fotografeerde ze de mensen bij wie ze logeerde. Dat leidde tot 'Ou Menya', een project waarvoor ze verscheidene prijzen ontving waaronder de Magnum Expression Award.

Op dit moment legt Bieke de laatste hand aan 'I am about to call it a day', een gelijkaarding project in de Verenigde Staten. De foto's zullen dit jaar gepubliceerd worden in haar tweede boek. Tegelijk werkt ze verder aan 'In between', waar ze het leven van Egyptische families op het platteland in beeld brengt.

Het fotoagentschap Magnum werd opgericht in 1947. Het vertegenwoordigt een selecte groep fotografen en heeft een beeldbank met meer dan een miljoen foto's.

29 juni 2014

Artieste vormt zichzelf om tot Wereldbeker


Vallisneria nana


Vallisneria nana
Land: Australië
Hoogte: 20-70 cm
Licht: Normaal
Temperatuur: 20-28ºC
Water hardheid: Zacht/Medium
pH: 6-8,5
Omschrijving:
Vallisneria nana is een schitterende contrasterende plant met donkergroene smalle bladeren. Hij is uitermate geschikt als midden-zone en achtergrond plant. De bladeren zijn veel smaller dan bij andere soorten Vallisneria. In haar natuurlijke habitat in het noorden van Australië bereikt de Vallisneria nana een hoogte van slechts 15 cm, maar in ons aquarium zal hij kunnen groeien tot 30-70 cm. 

Vallisneria nana produceert zeer gemakkelijk uitlopers. Een makkelijke plant die in de meeste omstandigheden goed groeit. Wanneer de bladeren langs het oppervlakte gaan drijven en te lang worden kunnen ze het licht gaan wegnemen. Om de plant dan in te korten kan je het beste de punten van het blad afscheuren in plaats van afknippen. 

26 juni 2014

300.000 rosse muntjes bedekken racecircuit Zolder


Vrijwilligers gezocht

Voor de wereldrecordpoging en voor het Sint-Franciskusziekenhuis is dat uiteraard prachtig nieuws, maar voor die arme drommels die op hun knieën mogen kruipen om de muntjes te leggen heel wat minder. "We hebben uitgerekend dat we wellicht voldoende geld zullen hebben om een ketting te leggen over het circuit van Zolder en dat gaan we maandag doen. Om ons te helpen zoeken we vierhonderd vrijwilligers die elk tien meter willen leggen. Samen maakt dat vier kilometer, de afstand van de omloop. 
INFO: KLIK HIER

I AM THE NEW NIKON D810


Nikon introduceert vandaag de D810, de nieuwe uitblinker in hoge resolutie die overal raad mee weet. Van fijne structuren tot snelle bewegingen, deze opvallend veelzijdige camera met 36,3 megapixels overtreft alle verwachtingen.
De compleet nieuw ontworpen D810 streeft zijn voorganger voorbij met een ongekende beeldkwaliteit,snelle prestaties en flexibele Full HD-video en zet daarmee een nieuwe maatstaf voor hogeresolutieopnamen.
De gloednieuwe FX-formaat sensor, het bijzonder grote ISO-bereik en de EXPEED 4-beeldverwerkingsprocessor geven een ongekende scherpte, rijke kleuren en minder ruis over het gehele gevoeligheidsbereik.
Uitblinker in hoge resolutie
De D810 tilt creatieve vrijheid naar nieuwe hoogten en biedt fantastische nieuwe mogelijkheden voor hogeresolutiefotografie.
De gloednieuwe FX-formaat sensor bevat maar liefst36,3 megapixels, toonaangevend in zijn klasse, en is ontworpen zonder laagdoorlaatfilter, waardoor prachtige details in zowel foto- als filmbeelden kunnen worden gereproduceerd.
Het zeer grote ISO-bereik van de D810 is een primeur voor D-SLR-camera's en start bij ISO 64 voor scherpere beelden met meer details in opnamen bij helder licht en loopt door tot ISO 12.800.
Betrouwbaarheid op hoge snelheid
De D810 is gebouwd om uit te blinken onder alle omstandigheden en de krachtige, snelle functies zorgen voor een buitengewone veelzijdigheid, waardoor zelfs vliegensvlugge en onvoorspelbare onderwerpen prachtig kunnen worden vastgelegd.
De hogere continu-opnamesnelheden en het topklasse Multi-CAM 3500FX 51-punts AF-systeemmaken nauwkeurige en compromisloze beelden van volledige resolutie mogelijk met 5 bps. De camera kan beelden van 15,3 MP met tot 7 bps maken in de DX-uitsnede.
Een nieuw sluiter-/spiegelmechanisme vermindert trillingen en geeft een stabiel zoekerbeeld met een minimale black-out tijdens snelle opnamen.
Total Digital Imaging System
Het uitstekende beeldpotentieel van de Nikon D810 komt nog beter tot zijn recht in combinatie met Nikon's Total Imaging System.
Voor een camera met zoveel megapixels is het van vitaal belang om optiek van het hoogste kaliber te gebruiken en Nikon's assortiment NIKKOR-objectieven haalt met gemak alles uit de 36,3 megapixels van de D810.
De D810 is ook volledig compatibel met het toonaangevende Nikon Creatief Verlichtingssysteem en werkt samen met een reeks veelzijdige Speedlight-flitsers voor creative flitsfotografie, waarbij de flitser op of naast de camera kan worden gebruikt.
Adviesprijs: 3299€ incl. BTW
Beschikbare kleuren: zwart
Beschikbaar vanaf 17 juli 2014 
Enkel verkrijgbaar bij Premium Specialist & Pro dealers (dealer locator op nikon.be)
Volledige info & specificaties op nikon.be
   

19 juni 2014

Visetende spinnen bestaan, en zo vangen ze hun prooi

Visetende spin. De prooivis is gemiddeld ruim twee keer zo groot als de spin. © Ed Germain.
Spinnen eten insecten, dat weten we. Maar af en toe duikt er bewijs op dat ze ook een visje lusten. Een team Zwitserse en Australische biologen heeft die gegevens bij elkaar geveegd. In Plos One berichten ze over ruim 89 gevallen in liefst acht spinfamilies.
Hoe een spin vis vangt? "Het water werkt als een spinnenweb", legt spinonderzoeker Jeremy Miller van Naturalis uit. "Ze gebruiken de trillingen om een naderende prooi op te merken en slaan dan snel toe om hun gif te injecteren."

Echt uniek is het niet: "We weten al dat spinnen opportunistisch zijn. Als het zo uitkomt eten sommige soorten een gewervelde, zoals een vogel of slang", zegt Miller. Toch blijft het een interessant fenomeen; de prooivis is gemiddeld ruim twee keer zo groot als de spin, dus die moet dan wel geschikt gif hebben om ze te doden.

Spinnen slepen hun vangst op het droge en spugen verteringssappen uit in de vis. Diens ingewanden verteren vervolgens al half, zodat de spin de vis als een zakje kan leegslurpen. Zo hebben ze genoeg voedsel voor een poosje. "Het risico is hoog, maar de beloning groot", zegt Miller.