8 juli 2015

Aquatopia verwelkomt twee grijze rifhaaien

Het Antwerpse aquarium Aquatopia, pal tegenover het Centraal Station, heeft vandaag twee grijze rifhaaien verwelkomd. Met de komst van de zowat 1 meter lange vrouwtjes staat de teller van Aquatopia intussen op twaalf haaiensoorten. Het aquarium zet in op een brede waaier aan haaiensoorten om het publiek te laten zien dat haaien "niet altijd megagroot en bloeddorstig hoeven te zijn".
Grijze rifhaaien hebben hun natuurlijke biotoop in de koraalriffen van de Rode Zee en de Grote Oceaan en zijn erg actieve roofvissen. "Dat maakt dat ze makkelijk te spotten vallen door onze bezoekers", zegt Enid Balemans van Aquatopia. 

"Bovendien stroken ze goed met het typische beeld van haaien die waarschuwingssignalen geven wanneer ze zich bedreigd voelen. Grijze rifhaaien krommen op dat moment hun lijf in een soort van S-vorm en zwemmen dan stevig heen en weer."

De grijze rifhaai jaagt in het wild op inktvissen, kreeftachtigen en koraalvissen. In het grote haaienaquarium van Aquatopia - gevuld met 370.000 liter water - verwachten ze echter geen problemen met de andere aanwezige soorten. "Haaien laten elkaar meestal met rust en onze murenes en zeeschildpadden staan wel hun mannetje", zegt Balemans.

De twaalf haaiensoorten van Aquatopia variëren in lengte van 75 centimeter tot 3 meter. "Hoe klein ook, elke haai is levensnoodzakelijk voor het ecosysteem", klinkt het nog. "Ze staan bovenaan de voedselketen en houden de zee gezond omdat ze zieke en zwakke dieren opeten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten