7 juli 2016

Deze vissen veranderen tot 20 keer per dag van geslacht

In de natuur zijn vele eigenaardigheden te vinden. Een ervan is de krijtbaars (Serranus tortugarum), een kleine vis die in de westelijke Atlantische Oceaan leeft. De vis is tweeslachtig, en volgens een nieuwe studie in het vakblad Behavioral Ecology, waarover National Geographic bericht, wisselt hij tot wel 20 keer per dag van rol met zijn partner.


Het is niet de tweeslachtigheid die de krijtbaars zo bijzonder maakt. Naar schatting twee procent van alle vissoorten hebben zowel mannelijke als vrouwelijke reproductieorganen. Het komt echter zelden voor dat beide simultaan gebruikt worden. De meeste tweeslachtige soorten kennen op een bepaald moment in hun ontwikkeling een overgang.

Genen doorgeven

Krijtbaarzen pakken het anders aan. Tijdens het kuitschieten - waarbij de 'vrouwtjes' eitjes leggen en de 'mannetjes' die bevruchten - wisselen ze meermaals van rol. Volgens onderzoeker Mary Hart van de universiteit van Florida gebeurt dat zéér frequent: maar zelden produceerde een vis meer dan twee broedsels na elkaar, alvorens te switchen met zijn partner.


Waarom de vissen zo vaak van rol wisselen, blijft voorlopig een mysterie. Eén hypothese, volgens Hart, is dat het de kansen vergroot om hun genen door te geven aan de volgende generatie.

Toewijding

Hart spendeerde zes maanden aan haar onderzoek van de krijtbaarspopulatie aan het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama. Ze dook dagelijks naar de koraalriffen waar de vissen vertoeven. Eveneens verbazend vond ze de bewonderenswaardige toewijding die de vissen aan de dag legden voor hun partner. Alle paartjes die ze bestudeerde, bleven samen tot een van beide uit de sociale groep verdween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten