31 juli 2016

Geen fototoestel meer nodig: mooie foto's maken met je smartphone kan wél?

De tijd dat een smartphone als fototoestel niet kon rivaliseren met een écht fototoestel is voorbij. Fabrikanten van slimme telefoons hebben gigantische stappen gezet op het gebied van beeldkwaliteit. De smartphone is nu ook op reis inzetbaar, als je tenminste rekening houdt met onze 10 tips.




Gebruik de panoramafunctie

Degelijke smartphones hebben een panoramafunctie. Opvallend: veel mensen gebruiken die nooit. Vaak omdat ze 'niet weten' hoe het werkt. Nochtans doodeenvoudig. Functie aanzetten, toestel verticaal houden (in 'portret' dus), mikken op de linkerkant van de foto die je wil, afdrukknop indrukken en in één vloeiende beweging naar rechts gaan, tot op het punt waar de foto moet eindigen. Dan nog eens op de afdrukknop drukken. Klaar.

Vermijd te flitsen

Natuurlijk is het soms zó donker dat je de flits moet gebruiken. Toch moet je dat, als het even kan, vermijden. De flits van een smartphone reikt minder ver dan die van een klassieke camera. Zodat je al van dichterbij moet fotograferen. En op die manier creëer je nog meer vervelende schaduwen. Bovendien is het resultaat altijd een opname met minder natuurlijke kleuren. Zonder flits zijn de kleuren op de foto van onze kat warmer en echter. Bovendien zijn de witte delen van haar vacht té wit, als je er een flits op loslaat
Wees zuinig met zoomen
Als smartphones één achilleshiel hebben, dan deze wel: ze zijn uitgerust met een 'digitale zoomlens'. Het beeld wordt met software uitvergroot, alsof je er met een vergrootglas op kijkt. Een digitale foto is opgebouwd uit kleine, gekleurde stipjes naast elkaar. De digitale zoom vergroot die stippen. Onze bloemen worden wazig en bovendien gaat die digitale uitvergroting ten koste van de kleuren die in de foto hierboven wel goed uitkomen. Met een goede compactcamera en spiegelreflex heb je dat probleem niet. Daar werkt een zoom optisch: de lens haalt het te fotograferen object dichterbij.
Kiek mensen op ooghoogte
Het is een regel die ook geldt als je met een 'echte' camera fotografeert: mensen die op een stoel of bank zitten, fotografeer je niet vanuit je eigen, normale houding. Met andere woorden: niet van bovenaf. Dan krijg je verkeerde proporties (hoofd te groot in vergelijking met de rest van het lichaam). Een effect dat je nog sneller krijgt met een smartphone dan met een gewone camera. Ga gehurkt zitten zodat je je vrienden of familie op ooghoogte kunt vastleggen. Dit geldt nog meer als het om kinderen gaat, want die zitten of staan lager zodat je dat effect van verkeerde proporties nog meer ziet.

Meer lezen hier BRON


MAAR IK BLIJF TOCH EEN VAN DEZE GEBRUIKEN HOOR!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten