21 februari 2017

Het is zover: de jaarlijkse paddentrek is weer begonnen

De grote paddentrek is van start gegaan, en wel op exact dezelfde dag als vorig jaar. "Dat komt door een combinatie van drie factoren: de afwezigheid van grondvorst, miezerregen en 's nachts minimaal 8 graden", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.
Tijdens de jaarlijkse paddentrek verhuizen grote groepen amfibieën van hun winterschuilplaats naar een voortplantingspoel. De weersomstandigheden zijn daarvoor dit jaar uitstekend, en dat blijft zeker zo tot donderdagavond. Daarna wordt polaire lucht verwacht en zal de trek allicht tijdelijk stilvallen.
"Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari, om later te pieken in de eerste of tweede week van maart", zegt Verbelen. "In 2016 viel de eerste piek op 20 en 21 februari. Daarna viel de trekgolf onmiddellijk stil na een stevige winterprik. De grote trekgolf kwam toen pas vanaf 20 maart op gang en hield aan tot 27 maart."

"Matig je snelheid achter het stuur"

De paddentrek zet ook Vlamingen in beweging: vorig jaar werden op 223 plaatsen in 119 Vlaamse steden en gemeenten amfibieën een handje geholpen bij hun oversteek. Uit de jaarlijkse telling van Dieren onder de Wielen prijkt de pad op de eerste plaats in het lijstje van dieren die vaak aangereden worden. Net daarom vraagt Natuurpunt automobilisten om op de aangegeven oversteekplaatsen de snelheid tot 30 kilometer per uur te matigen.
Jaarlijks zetten vrijwilligers ruim 150.000 amfibieën over. Dat zijn vooral gewone padden, maar ook de bruine kikkers of Alpenwatersalamanders. Zeldzame soorten, zoals de kamsalamander, de rugstreeppad of heikikker, worden soms in emmers aangetroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten