23 februari 2017

Kaakloze vrouwtjesvis veinst seks met mannetjes


Vrouwelijke lampreien veinzen regelmatig seks met mannetjes, zo blijkt uit een nieuwe studie naar de vissensoort. 
De vrouwtjes van de soort Lethenteron kessleri nemen in het paarseizoen deel aan orgieën, waarin ze 200 keer paren met tien of meer mannetjes. Bij de meeste van die paringen geven de dieren echter geen eitjes af. De mannetjes hebben dat niet in de gaten.
Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ethology.

Aquariums

Lampreien zijn kaakloze vissen die vooral in zoet water leven. De wetenschappers lieten bij een experiment in een laboratorium honderden lampreien paren in aquariums. Ze ontdekten dat de vrouwtjes lang niet altijd de lichamelijke reactie vertoonden waarbij hun eitjes vrijkwamen, zodat ze konden worden bevrucht.
De mannetjes leken hier geen erg in te hebben: ze spoten alsnog hun sperma in het water, zo meldt nieuwssite New Scientist.

Partner

Hoofdonderzoeker Itsuro Koizumi vermoedt dat de vrouwtjes deelnemen aan orgies met veel mannetjes om zoveel mogelijk keuze te hebben. De vissen bewaren hun eitjes waarschijnlijk voor een geschikte partner.
Lampreien worden ook wel negenogen genoemd, omdat ze negen openingen in hun kop hebben. Dit zijn echter geen ogen, maar gaten die dienen voor de ademhaling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten