8 september 2017

Nepenthes, in bloem! tropische bekerplanten. 1

Nepenthes is een geslacht van tropische bekerplanten die bekervormige vallen ontwikkelen om kleine dieren te vangen, waarna deze worden verteerd.

Verspreiding en habitat
Het geslacht Nepenthes kent meer dan vijfentachtig soorten. Het zijn typisch klimplanten die groeien in mistige, met mos bedekte wouden op tropische bergen of in lager gelegen bossen. Het voornaamste verspreidingsgebiedis IndonesiëNieuw-Guinea en de omliggende regio. Daarbuiten komen enkele soorten voor in India (één), Sri Lanka (één), Madagaskar (twee), de Seychellen (één), Australië (drie) en Nieuw-Caledonië (één).

Beschrijving

Alle soorten van het geslacht zijn zijn vaste planten. Afhankelijk van de soort worden de vangbekers wel 40 tot 50 centimeter groot. Per soort en zelfs binnen de soort verschillen vorm en afmeting sterk. De typische vorm is min of meer cilindervormig, de onderste helft heeft vaak een buikje, met een afgeronde bodem. Bij jonge bekers is de deksel op de val nog gesloten en zijn de verteringssappen steriel.
Na het openen blijft de deksel onbeweeglijk. Het is dus geen deur die open en dicht kan gaan. De deksel dient als paraplu om vollopen en overstromen van de beker tegen te gaan en als landingsplaats vol met nectar voor de prooidieren. In het onderste gedeelte van de beker zit een verteringszone, die dicht met klieren is bezet. De klieren scheiden verteringssappen af en nemen de opgeloste voedingsstoffen van de prooi op.


Tegenstrijdige info over de bloemen:
1. De bloemvorm is een pluim waar zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan zitten. bron
2. De bloemen aan één plant zijn altijd eenslachtig. Wat betekent, dat er een andere plant nodig is voor de bestuiving. En het gebeurt, vooral in cultuur, zelden dat er twee van dezelfde soort tegelijkertijd bloeien. Daarom zijn er veel hybriden, die onderling vaak wel kruisen. Dit komt waarschijnlijk ook in de vrije natuur voor. bron

Nepenthes - Carnivora Verzorging


Geen opmerkingen:

Een reactie posten