6 maart 2020

Natuurpunt Vlaanderen vraagt foto’s van padden en kikkers met herpes.


©Arie Lodder (Natuurpunt) Natuurpunt Vlaanderen vraagt foto's te nemen van padden en kikkers met herpes.



Merk je een dier op met gekke donkere vlekken of blaasjes? Dan zou het volgens Natuurpunt Vlaanderen wel eens kunnen dat het herpes heeft. De natuurorganisatie vraagt mensen vandaag in een persbericht om bij het waarnemen van een zieke pad of kikker foto’s te nemen en die samen met je waarnemingen door te sturen.

Natuurpunt Vlaanderen wil een zicht krijgen op het voorkomen van herpes bij dieren. De ziekte is in deze periode van het jaar, tijdens de voorjaarstrek en ei-afzet, het best waarneembaar. 
Paddenoverzetters worden daarom gevraagd om voorzichtig te zijn en extra hygiënische maatregelen te nemen. Indien ze een zieke pad of kikker zien, worden ze gevraagd dit te melden aan de organisatie.
Herpes komt niet enkel bij mensen voor, maar ook bij amfibieën zoals padden en kikkers. De ziekte is herkenbaar aan blaasjes die een gedeelte of het gehele lichaam van de dieren kunnen bedekken. Deze blaasjes zijn vaak wat harder dan de rest van de huid en kunnen al dan niet doorzichtig zijn. Bij dieren in het water hebben de blaasjes vaak een blauwe of een witte kleur.
Merk je een dier op met gekke donkere vlekken of blaasjes? Neem dan duidelijke foto’s van het dier, voer je waarneming in op www.waarnemingen.be met in het notitieveld ‘Herpes’ en stuur je waarneming door naar meldpuntziekeamfibieën@ugent.be. “Het is niet de bedoeling om dieren bij te houden”, klinkt het nog bij Natuurpunt Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten