6 september 2023

Menenpoort omhuld met originele schets architect Reginald Blomfield: “Slapende leeuw is geen fout”

 Al enkele weken zit de Menenpoort in Ieper in doeken met daarop een print van een originele schets van het monument. De schets werd in 1921 getekend door hoofdarchitect Reginald Blomfield en werpt een blik op de geschiedenis van het bijna 100-jarige monument. “Eerste plan van de poort was geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse Porte de la Citadelle uit Nancy.”



De Menenpoort is momenteel omhuld met doeken waarop een originele schets staat afgedrukt. 
© Vleminckx Francois.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) voert momenteel grondige conservatie- en restauratiewerken uit aan de Menenpoort. Het belangrijke herdenkingsmonument dat op 24 juli 1927 ingehuldigd werd als ‘Memorial to the Missing’, draagt bijna 55.000 gegraveerde namen van vermiste Commonwealth (Gemenebest) soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. “Sinds enkele weken krijgen voorbijgangers en bezoekers van de Menenpoort een uniek beeld te zien in plaats van de gebruikelijke stellingen op de werf”, zegt Hava Temicheva van CWGC. “We lieten het monument omhullen met stellingdoeken waarop een print van de originele schets van de Menenpoort in ware grootte te zien is. De schets werd in 1921 getekend door hoofdarchitect Reginald Blomfield en werpt een blik op de geschiedenis van het bijna 100-jarige monument.”

Symbolische verwijzing

Aandachtige voorbijgangers merkten enkele verschillen met het huidig ontwerp van de Menenpoort. “Er zijn zelf mensen die ons een ‘fout’ kwamen melden. De leeuw die op het doek staat, lijkt te slapen, terwijl hij in realiteit de leeuw waakt. Wellicht was de ‘slapende leeuw’ in de originele schets een symbolische verwijzing naar de gesneuvelde soldaten die er herdacht worden en te ruste zijn gelegd.”

Porte de la Citadelle in Nancy. © CWGC

Britse besluitloosheid

Toen architect Blomfield zijn eerste plan voor de Menenpoort presenteerde aan het Battle Exploits Memorial Committee, bestond dit uit een poort met dubbele boog geïnspireerd door de zeventiende-eeuwse Porte de la Citadelle uit Nancy. Aan de oost- en westzijde waren monumentale gevels getekend en een bakstenen brug die de gracht kruist. Tussen de bogen zou een gewelfd dak komen met vier ovalen lichten aan elke zijde. Op de plannen stonden trappen naar de wallen getekend als toegankelijke loopbrug voor het publiek. “Het comité was enthousiast en het plan werd tijdens de volgende commissievergadering in september 1919 goedgekeurd”, vertelt Hava Temicheva. “Door de Britse besluiteloosheid duurde het toch tot in juni 1922 voor de definitieve uitvoeringsplannen van de Menenpoort door Blomfield werden ingediend. Op deze nieuwe tekeningen had hij zijn plannen voor de vestingmuren geschrapt en de trapontwerpen aangepast.”

Eeuwherdenking

De huidige restauratiewerken zullen ongeveer twee jaar duren en moeten garanderen dat ook toekomstige generaties de Eerste Wereldoorlog op een authentieke manier kunnen blijven herinneren. Tegen de eeuwherdenking van 2027, zal het monument terug in volle glorie hersteld zijn.

Terwijl de Menenpoort in de stellingen staat, biedt de CWGC alternatieven aan voor toeristen en bezoekers. Naast de Menenpoort kan je de tijdelijke CWGC- tentoonstelling ‘Menin Gate: Moments’ bewonderen, die het verhaal van de Menenpoort vertelt aan de hand van acht illustraties van de Britse artiest Tom Clohosy Cole. Wie namen van gesneuvelden wil opzoeken op de stenen panelen, kan in de tussentijd terecht in het CWGC- informatiecentrum. Op de ‘Virtual Menin Gate’ vind je daar een 3D-beeld van de Menenpoort met de 55.000 gegraveerde namen van Commonwealth soldaten.


De originele schets van architect Reginald Blomfield van de Menenpoort. © CWGC

Foto: © Swa Vleminckx



Foto's: Francois Vleminckx



Geen opmerkingen:

Een reactie posten