20 september 2023

Werelderfgoed "In Flanders fields": begraafplaatsen Eerste Wereldoorlog eindelijk erkend door Unesco

 

© Copper Tree Media

In Riyad, Saudi-Arabië, heeft de Unesco beslist om 139 sites die te maken hebben met de Eerste Wereldoorlog te erkennen als werelderfgoed. Er zijn 27 begraafplaatsen en memorialen uit de Westhoek bij, naast sites in Wallonië en Frankrijk. Vlaanderen heeft vele jaren geijverd voor de Unesco-erkenning. Die is symbolisch heel belangrijk, maar er hangen geen concrete gevolgen aan vast.

"Altijd iemands vaders, altijd iemands kind", zong Willem Vermandere over de "duizend en duizend soldaten" die niet meer terugkeerden na de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 100 jaar later wordt de Westhoek nog altijd getekend door de vele begraafplaatsen en memorialen voor de vermisten. Plekken waar bezoekers uit de hele wereld naartoe komen om zich te bezinnen, denk maar aan de dagelijkse Last Post onder de Menenpoort in Ieper.

Vlaanderen probeerde al heel lang om die herdenkingsplekken te laten erkennen als Unesco-werelderfgoed en dat is nu gelukt. Tijdens de sessie in Riyad, Saudi-Arabië, heeft Unesco beslist om 139 begraafplaatsen en memorialen van de Eerste Wereldoorlog in te schrijven op de lijst.

27 daarvan liggen in Vlaanderen, meer bepaald in de Westhoek. Daar zijn bekende plekken bij zoals de Menenpoort in Ieper. Daarnaast zijn er 16 sites in Wallonië en 96 in Frankrijk.

Foto: Swa Vleminckx

BRON

Geen opmerkingen:

Een reactie posten