27 februari 2024

Minivisje met maxigeluid: dit diertje van 12 millimeter is zo luid als vuurwerk

 

Het diertje, amper zo groot als een vingernagel, maakt enorm veel lawaai. © Senckenberg

Wetenschappers hebben een bijzonder feitje ontdekt over één van de kleinste vissen ter wereld. Het diertje, amper zo groot als een vingernagel, maakt namelijk enorm veel lawaai. Het zou een geluid kunnen maken dat even luid is als vuurwerk.

De mannelijke Danionella cerebrum is slechts 12 millimeter groot, maar maakt een geluid van maar liefst 140 decibel. Dat is even luid als een straaljager van dichtbij of het afvuren van een geweer.

Het diertje komt voor in de stromen van het Aziatische land Myanmar. Vissen produceren voornamelijk geluid door hun zwemblaas te laten trillen, een gasgevuld orgaan dat dient om het drijfvermogen te regelen. Ze doen dit door een soort trommelende spieren ritmisch te laten samentrekken.

Dit visje beschikt echter over een uniek geluidsproductiesysteem, ontdekt door wetenschappers van de Charité Universiteit in het Duitse Berlijn. De Danionella cerebrum produceert geluid door een samenwerking van trommelend kraakbeen, ribben en vermoeidheidsresistente spieren. Een rib, gelegen naast de zwemblaas, beweegt dankzij een speciale spier tegen een stuk kraakbeen aan. Bij het loslaten van de rib raakt deze de zwemblaas, wat een trommelend geluid produceert. De rib is bij mannetjes veel harder dan bij vrouwtjes, daarom produceren de vrouwelijke visjes niet zo’n geluid.


De luide geluiden zouden volgens wetenschappers het visje kunnen helpen bij het navigeren door troebel water. Ook zouden ze als een agressieve tactiek kunnen dienen waarmee mannetjes hun concurrentie afschrikken.

 Bron: The Guardian


Geen opmerkingen:

Een reactie posten