21 juni 2008

Archieven Antwerpse Zoo te raadplegen in FelixArchief


Wie wil weten wanneer de eerste neushoorn in Antwerpen aankwam of waarom de strepen van de okapi in het logo van de Zoo verwerkt zitten, kan vanaf dinsdag in het FelixArchief terecht. Het "geheugen van Antwerpen" heeft namelijk het rijke archief van de Zoo, dat teruggaat tot de oprichting in 1843, in bewaring gekregen.
Het archief bestaat uit foto's, dossiers over het bestuur en de samenwerking met andere dierentuinen, maar ook uit documenten over het verwerven van nieuwe diersoorten, hun verzorging en heel wat tekeningen. De samenwerking tussen de Zoo en het Antwerpse stadsarchief heeft enerzijds het voordeel dat de archieven in optimale omstandigheden bewaard worden met de juiste klimaatbeheersing, optimale brandbeveiliging en voldoende ruimte. De archieven zijn anderzijds voor iedereen raadpleegbaar in de leeszaal.
Op www.felixarchief.be kunnen bezoekers de inventarisnummers opzoeken van de stukken die hen interesseren en die vervolgens van thuis uit reserveren of in de leeszaal aanvragen.

De foto's blijven wel altijd in de beschermende omgeving van de archiefcontainers, omdat een voortdurende blootstelling aan het licht ze zou beschadigen. Ze kunnen wel via de beeldbank van de Zoo geraadpleegd worden op www.beeldbankzoo.be.
bvb (belga)


Links
http://www.beeldbankzoo.be/
http://www.felixarchief.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten