11 juni 2008

FotoTips voor vakantie



Duur fototoestel(len), objectieven enz...zitten meestal in een mooie fototas. Dieven zijn er tuk op.
Je kunt de dief ook "puur psychologisch" misleiden: jij houdt natuurlijk van je topmerk fototas ( bv.:Billingham Canvas 555 Khaki/Tan), maar dieven vinden die ook aantrekkelijk. Stop daarom je fototas tijdens het reizen in een lelijke oude sporttas of versleten reiskoffer. Dit is minder aantrekkelijk en opvallend. Je kunt nog verder gaan met psychologische afleidingstrucs: Schrijf met een dikke stift het volgende op die oude lelijke tas:
“Vuil ondergoed-dirty underwear - Roupa interior sujo Schmutzige Unterwäsche- Biancheria intima sporca- Sous-vêtements sales - Пакостное нижнее белье - Ropa interior sucia".

Er is hopelijk niemand die dat wil stelen.

Opnamen maken, in welk formaat? Toch even over nadenken:

Steeds meer digitale camera's bieden de mogelijkheid om foto's in het zogenaamde RAW-formaat op te slaan (zelfs gelijktijdig RAW+JPEG van dezelfde foto) en daar is een goede reden voor. Het RAW-formaat bevat de 'ruwe' beeldinformatie van de sensor, zonder dat daarop enige bewerking is toegepast, zoals bij JPEG wel het geval is. Daardoor kunt u als fotograaf achteraf op de computer zelf de belichting, de witbalans, de scherpte, de helderheid, het contrast en de kleurverzadiging naar eigen wens aanpassen. Het RAW-formaat is daarmee een 'digitaal negatief' en iedereen die serieus met digitale fotografie aan de slag gaat, doet er goed aan zich in de unieke mogelijkheden van het RAW-formaat te verdiepen. Opgelet niet alle programmas lezen het RAW formaat in !


Boek Snelgids Raw-Formaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten