25 september 2011

Mangrovekwal (Cassiopea xamachana) heeft plots 200 baby's


De wetenschap wordt dezer dagen zwaar op de proef gesteld. Na de neutrino's die zich sneller dan het licht zouden kunnen verplaatsen, duikt er nu een nieuwe mysterie op. Eentje over een onbevlekte ontvangenis, van een kwal.
Een mangrovekwal (Cassiopea xamachana) die alleen zwom in een aquarium in Townsville in de Australische staat Queensland, blijkt zich plots te hebben voortgeplant. Liefst tweehonderd babykwallen werden ontdekt in hetzelfde aquarium. Wetenschappers staan voor een raadsel en houden het op 200 klonen van de ouderkwal.

De poliepen van de 'onderstebovenkwal' werden aangetroffen in een aquarium waar eerder een gewonde kwal inzat, die vier maanden geleden stierf. Waarschijnlijk zijn de poliepen - die inmiddels tot babykwallen zijn verworden - klonen van hun ouder. Kwallen kunnen zich namelijk op twee manieren voortplanten: door paring met een andere kwal of door zich te klonen.

"Kwallen kunnen inderdaad makkelijk klonen", aldus wetenschapster Krystal Huff. "Sommige kwallen die in twee gesneden worden, worden gewoon twee kwallen. Omdat de ouderkwal gewond was, had die beschadigd weefsel, dat mogelijks verder groeide tot andere kwallen. Maar we weten niet zeker of de ouderkwal toch niet gepaard heeft met een andere kwal zonder dat wij het opmerkten."

Het mysterie is echter dat poliepen niet door klonen ontstaan maar door geslachtelijke voortplanting. En de ouderkwal zat alleen in het aquarium...Bestand:Cassiopea xamachana (xndr).JPG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten