25 september 2011

Nieuwe kikker naar VUB vernoemd

Een team biologen die hun doctoraat haalden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in India een nieuwe kikkersoort ontdekt en deze vernoemd naar de Brusselse universiteit. Aan de VUB wordt dit jaar ook gestart met een unieke richting herpetologie, de studie van amfibieën en reptielen.De kikkersoort draagt de naam 'Nyctibatrachus vrijeuni', wat zoveel betekent als de VUB-nachtkikker. Het nachtdier wordt maximaal 4,5 centimeter lang. Het vrouwtje legt haar eieren op rotsen boven stromend water van bergriviertjes. Het mannetje zorgt voor de eieren. Hij bewaakt ze dag en nacht, en houdt ze vochtig. Als de larven uit het ei komen, vallen ze in het stromende water. Dan stopt de ouderzorg, omdat de larven beschutting kunnen zoeken onder de rotsen via speciale monddelen waarmee ze aan de rotsen kunnen blijven hangen.

De soort komt enkel voor in het primaire en secundaire regenwoud van een deel van de bergketen "Western Ghats" aan de westkust van Zuid-India, langs de grens van de staten Tamil Nadu en Waynad.

De VUB start dit academiejaar met een optie 'Herpetology' binnen de Master of Biology. "Deze richting is uniek in de wereld en is bedoeld om gepassioneerde studenten van over de hele wereld aan te trekken", meldt de VUB. De opleiding is volledig in het Engels. Naast de theoretische opleiding, omvat de studie ook veldexcursies, waaronder een veldstage van twee weken in Centraal Amerika.
Nyctibatrachus vrijeuni
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amphibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Nyctibatrachidae
Geslacht
Nyctibatrachus vrijeuni
Vrije Universiteit Brussel, 2011

De kikkersoort werd, samen met elf andere nieuwe soorten, gepubliceerd in het vakblad Zootaxa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten