5 mei 2013

Hygroyza aristata


Hygroryza aristata
Familie: Grassen.
Verspreiding: Zuid-Oost Azië (India, Thailand, Sri Lanka, Zuid-China)
Temperatuur: 22-28ºC
Licht: Sterk
Nederlandse naam: Drijfbamboe -waterbamboe.

Omscrhijving:
Aan het wateroppervlak drijvende waterplant. Een plant die we niet regelmatig zien in het aquarium. Toch is het een mooie drijfplant die bestaat uit bladeren op stevige stengels tot 1,5 meter lang. Deze zijn sponsachtig verdikt, sterk vertakt, aan de knopen met veel haarfijne wortels. De bladeren kleuren midden tot donkergroen. De stelen kunnen ietwat rood kleuren.
Dit is een echte drijfplant (hoewel de stengels misschien anders doen vermoeden) en ze dient dus OP het water te liggen. In de bodem zetten van de stengels is zinloos; het onderste deel van de plant zal afrotten, vaak met verlies van alle bladeren die zich onder water bevinden. 

Het is een snelle groeier die vrij snel het hele wateroppervlak kan begroeien, maar door zijn wat "rommelige" groeiwijze dan toch nog redelijk lichtdoorlatend is.
Een grote, warmte en licht behoevende drijfplant, waarvan de cultuur slechts in zeer ruime en intensief belichte aquaria mogelijk is. Toch hou ik deze drijfplant in een relatief klein aquarium (100cm L x 67cm D x 55cm H). Wel moet ik regelmatig snoeien natuurlijk. Ook is deze sterke plant uitermate geschikt voor in de kweekbakken, het jongbroed kan heel goed schuilen tussen de stengels en bladeren.Bijzonderheden: Hygroryza aristata is een monotypisch geslacht (met slechts één soort). De geregeld aangetroffen schrijfwijze 'Hygrorhyza' is verkeerd!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten