16 mei 2013

Oryzias woworae nakweek

Het zijn alleseters.  Ze moeten dus afwisselend gevoerd worden met (klein) levend en diepvriesvoer.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.
Het geslachtsonderscheid is niet altijd even duidelijk bij jonge visjes maar de oogjes van de vrouwtjes vertonen meer blauw. Later kan men met meer zekerheid het geslacht vast stellen. Mannetjes hebben fellere kleuren en een forse borst. Misschien het belangrijkste geslachtsonderscheid, mannen hebben een 'gerafelde' buikvin wat duidelijk te zien is op de onderstaande foto's.
Een andere specifieke eigenschap van rijstvisjes is dat na de bevruchting de eitjes met een fijne “draad” nog enkele uren aan het vrouwtje blijven vastzitten. Ze worden “gelost” (de draad wordt hier letterlijk met de moeder verbroken) als het vrouwtje langsheen en tussen geschikte planten zwemt, waar ze dan blijven aan- en tussen hangen en meteen ook aan hun lot worden overgelaten.
Dit kenmerk hebben ze met nog slecht twee andere soorten gemeen: deze van het genus Micropanchax en Cubanichthys cubensis, een killi-vis uit Cuba. 
De ouders laten de jongen met rust.  
De jongen kunnen worden groot gebracht met de kleinste infusoriën, azijnaaltjes en daarna artemia.

Literatuur:
Oryzias... voor in het koudwateraquarium en in de vijver
Walter Van der Jeught
Aquariumwereld: Jaargang 58 – Nr. 07-08 - Juli-Augustus 2005 ISSN 1372-6501

Geen opmerkingen:

Een reactie posten