17 juli 2013


Van een trompe-l'oeil gesproken. Op het eerste gezicht gaat dit om een kleurrijke kikker die op een blad verpozing zoekt. Bij nader inzien blijkt het om wel heel subtiel gezichtsbedrog te gaan. Ziet u het?

Eigenlijk bestaat deze kikker uit vijf prachtig gebodypainte modellen. Naast het erg geslaagde kleurenspel en het zeer verfijnde detailwerk zijn ook de poses van de modellen perfect georchestreerd. Zo bouwen vijf menselijke lichamen (en dus tien benen) deze unieke kikkerimitatie. De video onder dit artikel bewijst hoe het raadsel werkelijk in elkaar zit en toont hoe het kunstwerk tot leven komt.

Opgaan in landschap
De bodypaintartiest die dit huzarenstukje verwezenlijkte is Johannes Stötter. De man uit Zuid-Tirol houdt ervan om zijn modellen te doen opgaan in het landschap, niet alleen met dierencreaties, maar ook met planten of levensloze objecten (zoals een hoop hout). Een ding hebben al zijn werken gemeen: het oog wordt telkens bedrogen. Vaak zie je pas bij een tweede aanblik waar de mensen verscholen zitten in zijn kunstwerken.

Wereldtitel
Op z'n 23ste begon Stötter te bodypainten. Ondertussen heeft de 35-jarige kunstenaar al meer dan 100 werken voltooid. Dat is een hoop, als je weet dat Stötter vaak vijf maanden nodig heeft voor de planning van één 'schilderij'. Het eigenlijke bodypainten neemt nog eens een achttal uren in beslag en is een grote beproeving voor de modellen. zeker omdat daarna de verschillende lichamen nog in scène moeten gezet worden voor de ultieme foto's (of video's). Stötter heeft voor zijn unieke werk al heel wat prijzen in de wacht gesleept, zoals de wereldtitel bodypainten in 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten