14 januari 2014

Monnik Gregor Mendel

De term wildvang zal voor velen in de aquarium hobby wel bekend zijn. Het betekend niet minder dan dat de desbetreffende vis afkomstig is uit het wild. Door de grote populaties en verspreiding van de soorten hebben deze vissen de genen die het sterkst overeenkomen met hoe de vissen er in het wild uitzien.
Gelukkig worden niet alle vissen uit het wild gevangen. Maar ja, hoe geef je dan aan hoever de afstammelingen afstaan van de in het wild gevangen exemplaren? Hiervoor gebruikt (of misbruikt) de hobby de notatie die afkomstig is uit de wetenschap. Om onderzoek te doen naar de overerving van eigenschappen bij planten heeft de Monnik Gregor Mendel in de 19e eeuw een systeem opgezet waarmee bijgehouden kon worden hoe de overerving in zijn werk gaat. Om bij te houden met welke generatie afstammeling hij aan het werk was gebruikte hij de term F1 voor de eerste generatie na het ouderpaar. F2 is dan de tweede generatie na het ouderpaar.
In de aquariumhobby wordt deze notatie iets anders gebruikt. Hier zijn we niet wetenschappelijk bezig en willen we alleen maar aangeven hoever vissen van de wildvang exemplaren afstaan. Als opsomming krijg je dan het volgende lijstje:
Wildvang (WV)
F1Dit is nakweek van 2 wildvang ouders
F2Nakweek van twee F1 ouders
F3Nakweek van twee F2 ouders
Na F3 wordt doorgaans niet bijgehouden en spreek je verder van nakweek. 
Wat nu te doen met nakweek van bijvoorbeeld een wildvang man en een F1 vrouw. Je kunt deze best beschrijven als WV x F1, het is geen F1 en ook geen F2. Houdt het dus simpel, gebruik de term wildvang alleen voor vissen die in het wild zijn gevangen en de F1 tot F3 notatie alleen voor de vissen waarvan je de herkomst zeker weet. Weet je niet zeker hoever de afstammeling van de wildvang afstaat gebruik dan de term nakweek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten