10 januari 2014

Wetenschappers brengen Pink Floyd in nauwe schoentjes

Metingen met een telescoop op Hawaï tonen dat het blauwe licht dat de aarde reflecteert turquoise wordt wanneer het door de maan wordt teruggebotst, zo schrijft vrijdag de Britse krant The Guardian. In mensentaal: de donkere kant van de maan is niet zwart, maar turquoise (een kleur tussen groen en blauw in). Dat is vervelend nieuws voor de psychedelische band Pink Floyd, die - mits enige interesse in wetenschappelijke accuratesse - hun meesterwerk uit 1973, 'The Dark Side of the Moon', zouden moeten herdopen.
© ap.
De "ontdekking" is het resultaat van twee jaar werk door een internationaal team van astronomen die een telescoop en een gevoelige camera installeerden in het Mauna Loa-observatorium op Hawaï.

De "donkere" kant van de maan is niet hetzelfde als de achterkant van de maan, die namelijk evenveel licht ontvangt als onze aarde, waarschuwt de krant. 
De "donkere kant" wordt niet rechtstreeks door zonnelicht beschenen, enkel door door onze blauwe planeet gereflecteerd licht. Dat licht is veel zwakker en het best merkbaar tijdens de periode van nieuwe maan.

Het onderzoek trapte gelukkig ook een open deur in: onze blauwe planeet is wel degelijk blauw. Bij (de overlevende leden van) Pink Floyd was niemand bereikbaar voor commentaar, aldus nog de krant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten