22 september 2014

Nieuw album van Pink Floyd telt achttien nummers.

Pink Floyd trad in 2005 voor het eerst in twintig jaar op in originele bezetting. © epa.
Het nieuwe album van de legendarische Britse rockgroep Pink Floyd zal achttien nummers bevatten, zo meldt SkyNews. 'The Endless River' bevat eigenlijk materiaal van ruim twintig jaar oud dat werd herwerkt.


De albumhoes van 'The Endless River' is een ontwerp van de 18-jarige Egyptenaar Ahmed Emad Eldin. © Ahmed Emad Eldin.
Pink Floyd bestaat na de dood van toetsenist Rick Wright in 2008 momenteel maar uit twee leden: zanger/gitarist David Gilmour en drummer Nick Mason. Zij luisterden opnieuw naar het materiaal dat zij in 1993 samen met Wright hadden opgenomen voor het laatste studio-album van de band, 'The Division Bell', maar die plaat uiteindelijk niet haalde. 
21ste eeuw
Volgens Gilmour gaat het om meer dan twintig uur muziek. Sommige stukken werden opnieuw opgenomen of kregen toevoegingen. Er is ook studiotechnologie aangewend om het als een Pink Floyd-album van de 21ste eeuw te laten klinken, zo legde de gitarist uit. "Nu Rick er niet meer is, en daarmee ook de kans om dit ooit nog eens te doen verkeken is, voelt het juist dat deze herwerkte nummers beschikbaar worden gemaakt als onderdeel van ons repertoire", aldus Gilmour.

Het resultaat is een album met achttien - bijna volledig instrumentale - tracks. Alleen 'Louder Than Words' is gezongen, met een tekst van Polly Samson, de vrouw van Gilmour.

Volgens Mason is het album een hulde aan Wright. "Ik denk dat dit album een goede manier is om te erkennen wat hij was en hoe zijn spel tot het wezen van de Pink Floyd-sound behoorde."

Albumhoes
De hoes werd ontworpen door de achttienjarige Egyptenaar Ahmed Emad Eldin. Ze werd op verscheidene locaties, waaronder Los Angeles, Londen en Parijs, getoond om zo de release van 'The Endless River' aan te kondigen. Het is nog maar de tweede cover die niet door wijlen Storm Thorgerson werd ontworpen. 

Het album verschijnt op 10 november in verscheidene formats. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten