18 september 2014

Rhinella marina kan sleutel tot genezing prostaatkanker zijn


Onderzoekers hebben ontdekt dat de giftige reuzenpad (Rhinella marina), een van de meeste gehate dieren in Australië, efficiënt kan zijn in de strijd tegen prostaatkanker.

Een onderzoek aan de universiteit van Queensland heeft overeenkomsten ontdekt tussen de Australische en de Aziatische pad, die laatste wordt al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt. Vorsers ontdekten dat het gif van de pad kankercellen kan aantrekken, maar dat het de gezonde cellen spaart. Professor Harendra Parekh: "Er bestaat dus een toxisch bestanddeel dat tumorcellen kan doden maar dat gezonde cellen spaart. De stof is erg efficiënt in het doden van kankercellen en zeker prostaatkankercellen."

Het traditionele geneesmiddel 'chan su' komt van de reuzenpad en wordt gebruikt om hartfalen, huidaandoeningen en andere vormen van kanker te behandelen. Ondanks dat het gif in Azië al erg lang gebruikt wordt, kan het in pure vorm wel gevaarlijk zijn. Daarom zoeken de wetenschappers naar een manier om het oplosbaar te maken. De Aziatische pad is bedreigd in China door de grote vraag voor traditionele medicatie. Dit maakt het moeilijker om de dieren te vinden. Maar in Australië zijn ze er een ware plaag, ze hebben zich intussen al over het hele continent verspreid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten