12 februari 2015

De foto's kent u ongetwijfeld, maar wie heeft ze gemaakt?


Sommige foto’s zijn zo iconisch dat ze nooit zullen vergeten worden. De gezichten van de mensen die deze kiekjes gemaakt hebben, zijn dan weer volslagen onbekend. Onterecht, vindt Tim Mantoani. Voor zijn nieuw boek draait hij de rollen helemaal om. Het zijn de fotografen die poseren, met in hun handen de foto die geen mens meer zal vergeten.
“Behind the photos”. Zo heet het nieuwste project van Mantoani. De Amerikaan, zelf een beroepsfotograaf, wil de waarde van de job in de verf zetten. “Het is belangrijk dat mensen weten dat fotografen verantwoordelijk zijn en niet alleen het fototoestel”, zegt hij op de website van CSmonitor.
Als voorbeeld haalt hij de foto aan van het Afghaanse meisje. Zij werd in 1984 door Steve McCurry gefotografeerd. Bijna 18 jaar later ging diezelfde McCurry opnieuw op zoek naar het meisje.
Hij vond ze na een jarenlange zoektocht. “Geweldige foto’s komen echt niet zomaar uit de lucht vallen. Hun toewijding voor de job is echt ongelooflijk”, vindt de Amerikaan. Meteen ook een van de grootste redenen om aan zijn project te beginnen.

Toen & nu

De afgelopen decennia heeft de fotografie een hele evolutie ondergaan. Niet alleen technologisch, maar ook vormelijk. “Foto’s die je vroeger kon maken, zouden vandaag niet meer gemaakt kunnen worden”, vertelt Mantoani.
“Denk nu maar aan de foto’s van Elvis en The Beatles. Hadden zij vandaag de muziekindustrie gedomineerd, dan zou hun entourage het onmogelijk maken om hen in de badkamer te fotograferen, of terwijl ze een meisje zoenen.”

150 bladzijden fotogeschiedenis

Voor zijn project heeft hij heel veel steun gekregen van de fotografen. “Mensen vragen me hoe ik een keuze maak tussen al die foto’s. Maar dan antwoord ik steeds dat zij mij kiezen.”
Mantoani vertelt dat de ene fotograaf hem in contact bracht met de andere. Met als eindresultaat een boek van 150 bladzijden met legendarische foto’s en met de mensen die ze geschoten hebben.

Het hele artikel? klik HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten