7 februari 2015

Niet voor gevoelige kijkers: gigantische parasiet verlaat spinSpinnen zijn de nachtmerrie van heel wat mensen. Maar een Australiër heeft een dier ontdekt dat de schrik van alle achtpotige dieren is. Hij filmde een spektakel waarbij een worm uit een spin kruipt nadat de cameraman insecticide had gespoten.

In de beelden zie je hoe een gigantische rondworm in spiraalvorm uit het karkas van een spin kruipt. De parasiet lijkt wel 15 keer langer dan het lichaam van de gastheer, opgerold lijkt die helemaal in de buik van de spin te passen. De YouTubegruiker schrijft bij het filmpje: "Toen ik het achtpotige beest zag, spoot ik er insecticide op en doodde het. Toen kwam deze 'alien worm' eruit."

Er is wat discussie ontstaan over welk type parasiet het exact gaat. Spinexpert Dave Clarke van de Londense Zoo Dave Clarke brengt verduidelijking: "Dit is een 
mermithide worm, een parasiet van geleedpotigen. Hij zou het lichaam van zijn gastheer uit zichzelf wel verlaten hebben, maar nu was de parasiet duidelijk geïrriteerd door de spray. De grootte van de worm is wel erg gigantisch in vergelijking met de gastheerd." Ook werd geopperd dat het om een haarworm gaat. Die ziet er voor het ongetrainde oog hetzelfde uit. 


Het slachtoffer heeft vermoedelijk de larven van de parasiet gegeten, deze overleefden op de lichaamssappen, klieren, geslachtorganen en spieren van de gastheer om uit te groeien tot een gigantische worm. De gastheer kan in leven blijven doordat de vitale organen niet opgegeten werden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten