17 juni 2015

Nuphar japonica

Nuphar japonicaFamilie: Nymphaeaceae
Regio: Azië
Land van herkomst: Japan
Nederlandse naam: Japanse plomp

De meeste waterlelies vormen snel drijvende bladeren, maar Nuphar japonica kan mooie onderwater bladeren blijven vormen voor vele jaren. 
Licht groen gegolfd blad met transparante secties in de bladranden (zie foto 2). 


Foto 2 : transparante secties in de bladranden.

De bladeren krijgen zelden een alg laagje, waarschijnlijk omdat ze stoffen bevatten die dit voorkomen. Een voedzame bodem bevordert de groei, de wortelstok mag niet volledig worden ingegraven. De variant Nuphar japonica 'Rubrotincta' heeft roodbruine bladeren en werd al in het begin van vorige eeuw als sierplant gecultiveerd. En op basis van de krachtig roodbruin gekleurde bladeren als 'rote' Nuphar beschreven. Deze (zeldzamere) soort stelt meer eisen dan de stamvorm.
Naast een goede verlichting zorg ook voor voldoende voedingsstoffen in de vorm van klei(bolletjes) aan de wortelstok voor een gezonde groei en een sterke wortelstok. Weinig licht leidt tot een hogere groei. De voortplanting is moeilijk maar met een goede verzorging vormt Nuphar japonica soms zijscheuten, die kunnen worden gebruikt voor vermeerdering. 
De temperatuur van het water tussen de 18-28 ° C. Hogere temperaturen moeten zeker worden vermeden. De waterhardheid tussen de 2-18 ° KH, en een pH-waarde in het gebied van 6 tot 7,6.
Een mooie en opvallende solitair voor een groter aquarium. Een prachtige plant dus en een must voor alle Japanse fans! Opgetekend + Foto's door: Swa Vleminckx.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten