4 juni 2015

Zeven tot nog toe onbekende kikkersoorten ontdekt.

Onderzoekers hebben in het Braziliaanse regenwoud zeven tot nog toe onbekende kikkersoorten ontdekt. Ze behoren allemaal tot het geslacht 'Brachycephalus', zijn felgekleurd en zeer klein. Sommige soorten worden maar zo'n één centimeter lang. Daarmee zijn ze onder de kleinste gewervelde dieren op aarde. Nog een bijzonderheid van de kikkers: in hun huid zit het dodelijke zenuwgif tetrodotoxine.
De onderzoekers onder leiding van Marcio Roberto Pie van de universiteit van Paraná in Curitiba stootten op de nieuwe soorten in het regenwoud in het zuiden van Brazilië. De soorten zijn 'endemisch', wat betekent dat ze uitsluitend in een specifieke regio te vinden zijn, of zelfs maar op één enkele berghelling. Vermoed wordt dat in het regenwoud daar nog meer onbekende kikkersoorten leven.

Het geslacht 'Brachycephalus' werd in 1842 voor het eerst vermeld door de Duitse natuurwetenschapper Johann Baptist von Spix. Meer dan de helft van de meer dan 20 erkende soorten werd pas in de voorbije vijftien jaar beschreven. Aan de meest recente vondsten ging vijf jaar veldwerk vooraf. De vorsers moesten zich soms een weg banen in nauwelijks doordringbaar gebied.

Klimaatverandering


De hoop is nog nieuwe soorten aan te treffen. Maar tegelijk is er bezorgdheid over de minikikkers en hun biotoop. De nevelwouden reageren namelijk zeer gevoelig op klimaatverandering, waardoor ook de kikkers gevaar lopen. "De instandhouding op lange termijn van deze soorten omvat mogelijk niet alleen de bescherming van hun biotoop, maar misschien ook meer rechstreekse inspanningen zoals hen in gevangenschap kweken", aldus de wetenschappers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten