31 oktober 2015

"Liever vissen dan voetbal"

Ze bestaan én ze vormen een club: mannen die liever naar een aquarium kijken dan naar voetbalVoorzitter Jan Goossens bij een van de aquariums. - David Legreve

Naar een aquarium kijken zou de stress verminderen en de bloeddruk verlagen. De leden van aquariumclub De Minor uit Klein-Willebroek kunnen dat alleen maar beamen, zij zijn immers helemaal in de ban van de aquaristiek. " We kijken zelfs liever naar onze vissen dan naar een voetbalwedstrijd", klinkt het.
'Aquariumhouders vereniging De Minor Rupel-Vaartland' werd opgericht in 1965 in Boom, en kwam na veel omzwervingen in 1990 in Klein-Willebroek terecht. De leden verzamelen er wekelijks voor workshops, vormingssessies, voordrachten en meer. "We wisselen onderling tips en ervaringen uit: hoe onderhoud ik mijn bak, hoe kuis ik mijn filter, wat doe ik bij een barst in het glas, hoe kweek ik levend voer et cetera. Verder hebben we een eigen magazine en een bibliotheek over de aquaristiek, kweken samen plantjes, slakken, vissen, en hebben een eigen winkeltje met materiaal. Zo promoten we onze gezamenlijke passie, de aquaristiek, op alle mogelijke manieren", zegt voorzitter Jan Goossens.
Aquariumclub 'De Minor' heeft op vijftig jaar meer dan 80 leden verzameld - David Legreve
Zijn club is met meer dan 80 leden de grootste van de provincie Antwerpen. De overvolle trofeeënkast puilt uit, de tentoonstellingen worden steeds drukbezocht. "De aquaristiek spreekt tot de verbeelding, toch weten velen niet wat het precies inhoudt. Wat niét werkt, is in een winkel een aquarium kopen, en er meteen wat plantjes, steentjes en enkele vissen in zetten. Meteen gaan je planten stuk en je vissen dood, en zet je de bak ergens achterin de garage. Het codewoord is geduld. Je moet zo'n aquarium rustig opbouwen: de bak, verlichting en pomp installeren en de eerste planten uitzetten. Daarna moet het geheel een maand draaien zónder vis, om alles in evenwicht te krijgen. Pas wanneer ook de makkelijke planten en vissen in leven blijven, kan je uitbreiden naar speciale exemplaren."

Vissoorten combineren

"Ook dat is weer een kunst: je kan niet alle vissoorten combineren, dan eet de ene de andere gewoon op. Soms heb je zoet of net zout water nodig, of net hard water voor die ene vis. Verder horen er ook slakken bij, zij houden als 'vuilnismannen' de bak proper. Je moet regelmatig het water verversen, maar nooit helemaal want dan wordt het té proper. Overvoederen is nog zo'n veelgemaakte fout. Vele leden gebruikten vroeger medicatie om de omstandigheden in hun aquarium aan te passen, dankzij de tips die wij elkaar geven is dat helemaal niet nodig. Dat is wat deze hobby zo leuk maakt: zoeken en puzzelen tot het geheel werkt en dat kleine wereldje vanzelf blijft draaien." Dat kleine wereldje kan ook heel groot zijn.
 "Ooit bouwden we een volledig glazen showaquarium van wel vier meter lang. Om het gevuld te krijgen was 1.000 liter water nodig, onze leden waren urenlang in de weer met het inrichten en planten, en het geheel telde wel 400 vissen. Het bleek uiteindelijk iets te arbeidsintensief, nu werken we met meerdere kleinere bakken", klinkt het. "Ook thuis hebben velen van ons één of meerdere exemplaren staan, en bij verbouwing wordt er rekening gehouden met het aquarium: dan wordt een gat gelaten in de muur waar de bak perfect in past, met een extra balk om te stutten, een kraantje vlakbij om makkelijk bij te vullen en een leiding om het water weer af te voeren. Ook de lampen, verwarming en filter draaiende houden kost geld, maar aan de verzorging van een hond of kat zal je ook al snel enkele honderden euro's kwijt zijn. En neen, een vis is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar soms hechten we ons toch aan een bijzonder exemplaar. Zo hadden we jarenlang een grote vis in ons clublokaal die we 'den Billy' doopten. Hij sierde als mascotte zelfs onze kerstkaarten, als aquariumclub kan je toch moeilijk anders?" (lacht) Wie meer info wil over De Minor kan mailen naar jan.snessoog@telenet.be

E-mail: Minor Rupel-Vaartland
Lokaal: Schoollokaal
Schoolstraat 24, 2830 Klein-Willebroek
Open: Elke 2de vrijdag v/d maand, elke woensdag v/d maand, behalve deze voor de 2de vrijdag

ELS DALEMANS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten