5 oktober 2015

lopende vis, een nieuwe diersoort ontdekt.

De dwergslangenkopvis kan tot vier dagen op land overleven. © WNF.
In het oostelijke gedeelte van de Himalaya zijn tussen 2009 en 2014 tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Het gaat onder meer om een 'lopende vis' en een adder die eruit ziet als een prachtig bewerkt sieraad. Dat staat in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.

De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 nieuwe plantensoorten, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven.

Dwerslangenkopvis
Een andere opmerkelijke verschijning werd gespot in West-Bengalen in India. Daar dook de dwergslangenkopvis op. Dit roofdier kan lucht opnemen buiten water en kan tot vier dagen op land overleven.
Himalaya bedreigd
Met het rapport wil WNF duidelijk maken dat de Himalaya onder druk staat. De oostelijke Himalaya, dat onder meer Nepal, Bhutan, India en Tibet bestrijkt, is met enorme bergmassieven, grote rivieren en tropische zones een van de rijkste natuurgebieden ter wereld. 

"In de afgelopen zes jaar zijn hier gemiddeld 34 nieuwe soorten per jaar ontdekt. Dat we in de 21ste eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden, bewijst hoe uniek dit gebied is. Het moet goed beschermd worden voordat het te laat is", aldus Gert Polet van het WNF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten