31 oktober 2015

"Liever vissen dan voetbal"

Ze bestaan én ze vormen een club: mannen die liever naar een aquarium kijken dan naar voetbalVoorzitter Jan Goossens bij een van de aquariums. - David Legreve

Naar een aquarium kijken zou de stress verminderen en de bloeddruk verlagen. De leden van aquariumclub De Minor uit Klein-Willebroek kunnen dat alleen maar beamen, zij zijn immers helemaal in de ban van de aquaristiek. " We kijken zelfs liever naar onze vissen dan naar een voetbalwedstrijd", klinkt het.
'Aquariumhouders vereniging De Minor Rupel-Vaartland' werd opgericht in 1965 in Boom, en kwam na veel omzwervingen in 1990 in Klein-Willebroek terecht. De leden verzamelen er wekelijks voor workshops, vormingssessies, voordrachten en meer. "We wisselen onderling tips en ervaringen uit: hoe onderhoud ik mijn bak, hoe kuis ik mijn filter, wat doe ik bij een barst in het glas, hoe kweek ik levend voer et cetera. Verder hebben we een eigen magazine en een bibliotheek over de aquaristiek, kweken samen plantjes, slakken, vissen, en hebben een eigen winkeltje met materiaal. Zo promoten we onze gezamenlijke passie, de aquaristiek, op alle mogelijke manieren", zegt voorzitter Jan Goossens.
Aquariumclub 'De Minor' heeft op vijftig jaar meer dan 80 leden verzameld - David Legreve
Zijn club is met meer dan 80 leden de grootste van de provincie Antwerpen. De overvolle trofeeënkast puilt uit, de tentoonstellingen worden steeds drukbezocht. "De aquaristiek spreekt tot de verbeelding, toch weten velen niet wat het precies inhoudt. Wat niét werkt, is in een winkel een aquarium kopen, en er meteen wat plantjes, steentjes en enkele vissen in zetten. Meteen gaan je planten stuk en je vissen dood, en zet je de bak ergens achterin de garage. Het codewoord is geduld. Je moet zo'n aquarium rustig opbouwen: de bak, verlichting en pomp installeren en de eerste planten uitzetten. Daarna moet het geheel een maand draaien zónder vis, om alles in evenwicht te krijgen. Pas wanneer ook de makkelijke planten en vissen in leven blijven, kan je uitbreiden naar speciale exemplaren."

Vissoorten combineren

"Ook dat is weer een kunst: je kan niet alle vissoorten combineren, dan eet de ene de andere gewoon op. Soms heb je zoet of net zout water nodig, of net hard water voor die ene vis. Verder horen er ook slakken bij, zij houden als 'vuilnismannen' de bak proper. Je moet regelmatig het water verversen, maar nooit helemaal want dan wordt het té proper. Overvoederen is nog zo'n veelgemaakte fout. Vele leden gebruikten vroeger medicatie om de omstandigheden in hun aquarium aan te passen, dankzij de tips die wij elkaar geven is dat helemaal niet nodig. Dat is wat deze hobby zo leuk maakt: zoeken en puzzelen tot het geheel werkt en dat kleine wereldje vanzelf blijft draaien." Dat kleine wereldje kan ook heel groot zijn.
 "Ooit bouwden we een volledig glazen showaquarium van wel vier meter lang. Om het gevuld te krijgen was 1.000 liter water nodig, onze leden waren urenlang in de weer met het inrichten en planten, en het geheel telde wel 400 vissen. Het bleek uiteindelijk iets te arbeidsintensief, nu werken we met meerdere kleinere bakken", klinkt het. "Ook thuis hebben velen van ons één of meerdere exemplaren staan, en bij verbouwing wordt er rekening gehouden met het aquarium: dan wordt een gat gelaten in de muur waar de bak perfect in past, met een extra balk om te stutten, een kraantje vlakbij om makkelijk bij te vullen en een leiding om het water weer af te voeren. Ook de lampen, verwarming en filter draaiende houden kost geld, maar aan de verzorging van een hond of kat zal je ook al snel enkele honderden euro's kwijt zijn. En neen, een vis is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar soms hechten we ons toch aan een bijzonder exemplaar. Zo hadden we jarenlang een grote vis in ons clublokaal die we 'den Billy' doopten. Hij sierde als mascotte zelfs onze kerstkaarten, als aquariumclub kan je toch moeilijk anders?" (lacht) Wie meer info wil over De Minor kan mailen naar jan.snessoog@telenet.be

E-mail: Minor Rupel-Vaartland
Lokaal: Schoollokaal
Schoolstraat 24, 2830 Klein-Willebroek
Open: Elke 2de vrijdag v/d maand, elke woensdag v/d maand, behalve deze voor de 2de vrijdag

ELS DALEMANS

30 oktober 2015

's Werelds meest inspirerende ijsberg is fake.


U kent hem vast wel, de beroemde ijsberg die - met of zonder inspirerende quote - op alle posters en kaartjes prijkt. Alleen is de ijsberg der ijsbergen niet echt.
 
"We hebben ongeveer 1 miljoen dollar met deze foto verdiend"
De voorbije twintig jaar is geen enkele afbeelding zo vergroeid geraakt met de uitdrukking "het topje van de ijsberg" als de foto van Ralph Clevenger. De foto en de uitdrukking zijn letterlijk overal op het internet.

Clevenger is al bijna dertig jaar fotograaf en heeft onder andere voor National Geographic gewerkt. In het wetenschapsmagazine Nautilus vertelt hij over de oorsprong van zijn bekendste foto en over hoe de afbeelding werd gephotoshopt.

De foto bestaat eigenlijk uit vier aparte foto's. De foto van de wolken is afkomstig uit Santa Barbara, een stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Ook het water werd daar gefotografeerd. De derde foto - van het topje van de ijsberg - werd in Alaska gemaakt. Ook de onderkant van de ijsberg werd gefotografeerd in Alaska: "Ik nam de foto van de onderkant eigenlijk boven water", zegt Clevenger. "Ik knipte een stuk uit een ijsberg en draaide het gewoon om." 
 
"Mensen willen liever niet geloven dat de foto fake is"
"De kleur van de ijsberg is wel echt", benadrukt Clevenger. "Aan de kleuren hebben we niets gedaan." Craig Aurness, de eigenaar van het stockfotoagentschap waarvoor Clevenger werkte, vroeg hem om te onderzoeken hoe een echte ijsberg eruit zag en hoe zo'n berg in het water drijft. "We wilden dat alles er precies uitzag zoals het hoorde. Het waren de begindagen van Photoshop en we creëerden een bestand van acht megapixels. Dat was reusachtig toen."

Achter de foto gaat ook heel wat marketing schuil. "Toen de ijsberg bijna klaar was, had Craig al een marketingplan klaar", vertelt Clevenger. "De verkoop startte onmiddellijk. Chrysler was een van onze eerste klanten met een advertentie van twee pagina's groot in verschillende magazines. De foto is nadien door duizenden klanten gebruikt voor heel uiteenlopende dingen."
Aurness en Clevenger verkopen de foto nog steeds. "We hebben er ongeveer 1 miljoen dollar mee verdiend. Daar krijg ik veertig procent van. Ik heb er mijn kinderen mee naar de universiteit kunnen laten gaan."

Op het internet circuleert volgens Clevenger een verhaal over een arbeider op een booreiland die de ijsberg zag, in het water sprong en de foto nam. "Het verhaal werd online gedeeld en rondgestuurd en kwam zelfs terecht op blogs met artikels over 'de tien indrukwekkendste fotoverhalen'. Helemaal fake, natuurlijk. Het is onmogelijk om zo'n foto echt te nemen. Je kan niet zo ver kijken onder water."

Het meest interessante aan de foto vindt Clevenger de manier waarop de foto weerklank vond bij het grote publiek en hoeveel mensen teleurgesteld zijn als ze ontdekken dat de foto niet echt is. "Mensen willen liever het tegendeel geloven." 

24 oktober 2015

Bekerplanten van het geslacht Nepenthes.Nepenthes zijn Aziatische planten die kleine dieren vangen in een bekervormige kelk. (Foto's: Swa Vleminckx)

23 oktober 2015

De amateurfotograaf die alle profs klopte met deze duizelingwekkende foto


De professionele persfotografen haastten zich om dit beeld te schieten van Beamon op zijn knieën, na zijn wereldsprong... © kos.

... maar amateur Tony Duffy had DIT beeld. © kos.

"De perfecte foto van de perfecte sprong". Zo noemt fotospecialist David Davis het zwart-witbeeld dat amateurfotograaf Tony Duffy wereldberoemd maakte. Duffy klopte al zijn professionele collega's op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Met dank aan zijn lef maar ook aan Bob Beamon, die eveneens dé prestatie van zijn leven neerzette.

Met zijn eenvoudige Nikkormat-camera zwaaide hij assertief naar de veiligheidsmensen, die destijds vrijwilligers-studenten waren. Duffy kon tot bij de zandbak van het verspringen geraken en slaagde erin om een foto van Beamon te schieten, terwijl die in de lucht de wetten van de zwaartekracht tartte. "Ik zag het wit van zijn ogen", zei Duffy nadien. Het werd het enige frontale shot van de vliegende Beamon, die met zijn unieke sprong het vorige wereldrecord brak met maar liefst 50 centimeter. 

19 oktober 2015

Wildlife Photographer of the Year 2015


Twee vechtende vossen hebben Don Gutoski de titel Wildlife Photographer of the Year 2015 opgeleverd. De foto biedt een griezelige vooruitblik op wat de klimaatverandering in petto heeft. De jury koos dit beeld uit 42.000 inzendingen uit bijna honderd landen.

"Wapusk Nationaal Park, aan de Hudson Baai, Canada, in de vroege winter. Waar rode vossen actief jagen en poolvossen ook, maar waar het jachtgebied van de twee roofdieren elkaar overlappen, kunnen er conflicten zijn. In dit geval leidde dat tot een dodelijke aanval."

18 oktober 2015

Schelde Dender Leietreffen 2015

motortreffen
Schelde Dender Leietreffen
Organisatie: TA oost-Vlaanderen vzw
Datum: 17/10/2015 - 18/10/2015
Locatie: Opdorp (Buggenhout)
Inschrijvingen: 5 euro
Beschrijving: Dendermonde-Wieze - Vinderhoute - Boekhoute - ZElzate
Info email: contact@ta-ovl.be 
Website: www.ta-ovl.be

13 oktober 2015

ZOO Antwerpen creëert een nieuwe ZOO


Wandelen tussen de mensapen

ZOO Antwerpen steekt binnenkort helemaal in het nieuw en maakt zich klaar voor de toekomst. Het volledige inkomplein krijgt een facelift en wordt een waar welkomstplein, toegankelijk voor iedereen. De mensapen krijgen twee grote buiteneilanden om naar hartenlust op te ravotten en de bezoeker staat hier midden in. Echt oog in oog. De okapi’s beschikken binnenkort over een prachtige serre, zodat je ook in de winter kan genieten van deze heel speciale dieren. Dit alles zal klaar zijn in het voorjaar van 2016. Historisch erfgoed en moderne beleving ontmoeten elkaar in de best bewaarde 19de-eeuwse dierentuin van Europa. Dichter bij de dieren.
Volg het verhaal van de metamorfose ook op onze sociale media via #ZOOnieuw.

5 oktober 2015

lopende vis, een nieuwe diersoort ontdekt.

De dwergslangenkopvis kan tot vier dagen op land overleven. © WNF.
In het oostelijke gedeelte van de Himalaya zijn tussen 2009 en 2014 tweehonderd nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Het gaat onder meer om een 'lopende vis' en een adder die eruit ziet als een prachtig bewerkt sieraad. Dat staat in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.

De afgelopen zes jaar hebben wetenschappers 133 nieuwe plantensoorten, 26 vissoorten, 10 amfibieën, een reptiel, een vogelsoort en een zoogdier beschreven.

Dwerslangenkopvis
Een andere opmerkelijke verschijning werd gespot in West-Bengalen in India. Daar dook de dwergslangenkopvis op. Dit roofdier kan lucht opnemen buiten water en kan tot vier dagen op land overleven.
Himalaya bedreigd
Met het rapport wil WNF duidelijk maken dat de Himalaya onder druk staat. De oostelijke Himalaya, dat onder meer Nepal, Bhutan, India en Tibet bestrijkt, is met enorme bergmassieven, grote rivieren en tropische zones een van de rijkste natuurgebieden ter wereld. 

"In de afgelopen zes jaar zijn hier gemiddeld 34 nieuwe soorten per jaar ontdekt. Dat we in de 21ste eeuw zelfs nog een nieuwe apensoort vinden, bewijst hoe uniek dit gebied is. Het moet goed beschermd worden voordat het te laat is", aldus Gert Polet van het WNF.

4 oktober 2015

Vondelbeek - Buggenhout-Opstal

Op wandel in natuurgebied Vondelbeek

Het nieuwe wachtbekken/natuurgebied Vondelbeek werd ingewandeld. Dit gebied van 17,2 ha ligt op het grondgebied van drie gemeenten: Lebbeke, Buggenhout en Opwijk en tevens provinciegrensoverschrijdend: Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Het project met ecologisch beheer van de omgeving van de Vondelbeek kostte om en bij de 135.000 euro en kreeg ook Europese steun.

Er is een wachtbekken met een doorstroomconstructie en een sedimentopvang (grondgebied Lebbeke). Het bekken heeft een bergingsvolume van 124.000 m³. Het gebied heeft regelmatig te maken met overstromingen.

Er zijn tevens natuurbeheerswerken uitgevoerd: een wandelpad, een vogelkijkwand met uitzicht over de vijver (op Opwijks grondgebied), poelen gegraven en bomen aangeplant (grondgebied Buggenhout).
Er staan zeven infopanelen in dit wandelgebied.

Er werd geopteerd voor een ecologisch beheer van de graslanden, want deze worden door  schapen begraasd.

Er is een grote diversiteit van planten. 

-Het startpunt van de wandeling is in de veldweg tegenover huis nr. 113 in de Klein-Antwerpenstraat in Lebbeke (Heizijde).
-Of aan de Broekstraat in Opstal-Buggenhout, op de grens met Opwijk.

Berkenboleet (Leccinum scabrum)
Gewone Blauwtje
Nikon 1V1- objectief: 10-100mm