6 juli 2021

IN HET SPOOR VAN GEORGES GUYNEMER




 Wanneer Guynemer in juli 1917 naar de Ypres Salient komt om aan de Derde Slag bij Ieper – la bataille des Flandres –  deel te nemen, is hij met 48 luchtoverwinningen reeds een beroemdheid. Boven Vlaanderen haalt hij nog eens vijf vijandelijke vliegtuigen neer, tot die fatale 11 september 1917 … Guynemer wordt boven Poelkapelle neergehaald, hoogstwaarschijnlijk door de Duitse piloot Kurt Wissemann. Door aanhoudende bombardementen wordt zijn lichaam nooit teruggevonden. Ook tegenstrijdige verklaringen maken van zijn dood een mysterie en van de man zelf een legende.


In het centrum van Poelkapelle wordt op 8 juli 1923 een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van de legendarische neergestorte Franse vliegenier. Dit monument is een eerbetoon aan de Franse piloot Georges Guynemer. Een ooievaar siert de top van het monument en verwijst daarmee naar het ‘Escadrille des Cigognes’, de eenheid waartoe Guynemer behoorde.

Guynemerplein - 8920 Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)



















Guynemerpaviljoen

"Het paviljoen gelegen in de westhoek vertelt het verhaal over een Franse luchtpiloot van de eerste Wereledoorlog genaamd Georges Guynemer, maar eveneens dat van tal van andere piloten, vriend en vijand. 

En blikvanger van het paviljoen is uiteraard de replica van de Morane- Saulnier waarvan je de technische aspecten tot in detail van dicht bij kan ontdekken.

Brugseweg 126-128 - 8920 Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)








De dood van Guynemer is tot op vandaag een raadsel. Zijn vliegtuig en lichaam werden nooit teruggevonden, ondanks de vele zoekacties en hedendaagse technologie. Vooral in de jaren zestig kwamen veel  verhalen naar boven, maar de tientallen tegenstrijdige verklaringen waren toen ofwel oncontroleerbaar of leidden tot een dood spoor en zo blijft dit een onopgelost mysterie.





Nog een vervolg op komst....Drie Grachten, Carrefour des Roses, Franse militaire begraafplaats Saint Charles de Potyze, Monument aux Soldats Français, Franse militaire begraafplaats "Ossuaire français" Kemmel !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten