9 juli 2021

Wereldprimeur: deze kever kan ondersteboven onder water lopen


In Australië is voor de eerste keer ooit een kever waargenomen die ondersteboven onder het water kan lopen. Het was een wetenschapper die het beestje per toeval ontdekte. Mogelijk wil de kever met deze unieke manier van lopen, ontkomen aan roofdieren.

Het was de doctoraatsstudent John Gould die de kever per ongeluk ontdekte tijdens een kikkeronderzoek in de ‘Watagan Mountains’. Gould was aandachtig een waterplas aan het bestuderen - op zoek naar kikkervisjes - toen hij opeens een soort zwemmend insect zag. Pas ogenblikken daarna besefte hij dat het om een kever ging die onder het wateroppervlak aan het lopen was.

“Op het moment dat ik realiseerde dat de kever zich over de onderkant van het wateroppervlak voortbewoog, wist ik dat ik iets heel bizars had gevonden”, vertelde Gould aan WordsSideKick.com. “De kever liep met gemak nonchalant langs de onderkant van het wateroppervlak terwijl hij ondersteboven was.”

Ook kon het beestje blijven rusten tegen het oppervlak, alsof het tegen een ruit aanzat: “Dat betekent dat het aan het wateroppervlak kan blijven zonder energie te verbruiken. Dit in tegenstelling tot grote dieren die over het wateroppervlak bewegen, zoals hagedissen, die moeten blijven rennen om niet door het oppervlak te zinken.”

Hoe?

Het team van Gould vermoedt dat de luchtbel die op de buik van de kever zit, de reden is dat het dier zo’n unieke prestatie kan leveren. Met de luchtbel zou het beestje zichzelf naar het wateroppervlak kunnen duwen. Bovendien heeft de kever kleine, haarachtige uitsteeksels die nog meer luchtbellen kunnen creëren. Daardoor kan het zich voortbewegen over het water “zonder de oppervlaktespanning van het water te doorbreken”, en dus te ‘vallen’.

Verder onderzoek is nodig om deze denkwijze te bevestigen. Waarom de kever zo'n acrobatische stunten uithaalt is ook nog niet duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het insect vooral gevaarlijke roofdieren op de bodem van de poel wil vermijden.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten