28 april 2022

Cross of Sacrifice, Stone of Remembrance

 




Cross of Sacrifice

Het Cross of Sacrifice is een herdenkingskruis dat terug te vinden is op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Het kruis werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en is meestal terug te vinden op begraafplaatsen met 40 graven of meer. Het is gewoonlijk een vrijstaand wit Latijns kruis, meestal van Portlandsteen, op een achthoekige basis. De grootte van het kruis varieert van 4 tot 9 meter en op de voorkant van het kruis is meestal een bronzen zwaard bevestigd. Op grote begraafplaatsen bevindt zich meestal ook een Stone of Remembrance.



Stone of Remembrance

De Stone of Remembrance is een gedenksteen die terug te vinden is op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) ter nagedachtenis van de gesneuvelden. De steen werd ontworpen door de Britse architect Edwin Lutyens. Het is een van de standaardgedenktekens op de Britse begraafplaatsen, naast het Cross of Sacrifice.



Het Cross werd geplaatst in verschillende formaten, afhankelijke van de grootte van de begraafplaats; de Stone zou enkel geplaatst worden op begraafplaatsen met meer dan 1000 slachtoffers, weliswaar telkens in hetzelfde formaat.

 Elke steen is 3,5 meter lang en 1,5 meter hoog. De geometrie was gebaseerd op studies van het Parthenon en ontworpen naar het entasisprincipe, waarbij subtiele curven in het ontwerp werden verwerkt.

 Tijdens het ontwerp waren er verschillende suggesties voor het opschrift en uiteindelijk werd gekozen voor een zin van de Britse auteur, dichter en Nobelprijslaureaat Rudyard Kipling, wiens enige zoon in de oorlog was omgekomen. Het opschrift is een citaat uit het Boek Ecclesiasticus:

 

THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE

 

De steen werd later ook geplaatst op begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog.

Foto's: Francois Vleminckx

25 april 2022

Herdenkingsmonument 'Brothers in Arms' bij het Polygoonbos van de soldatenbroers Jim en John Hunter.


Foto's: Swa Vleminckx

In Zonnebeke is aan het herdenkingsmonument 'Brothers in Arms' bij het Polygoonbos het langverwachte bronzen beeld van de soldatenbroers Jim en John Hunter aangekomen. Het beeld maakt het herdenkingsmonument eindelijk compleet.

Het beeld illustreert het beklijvende verhaal van de Australische soldaat Jim die z'n broer John begraaft op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog. Het kunstwerk liet even op zich wachten, maar kon met twee authentieke voertuigen uit de Eerste Wereldoorlog naar de kraan gevoerd worden om geplaatst te worden.

Het beeld van 800 kilo uit brons is gemaakt door de Australische beeldhouwer Louis Laument . Dat duurde een half jaar. Het hele project kost meer dan 160.000 euro.



In de reportage, kom je meer te weten over het verhaal en het proces van het herdenkingsmonument.

KLIK HIER


https://nl.brothersinarmsmemorial.info/

Zanger Mark Knopfler is verheugd dat er achter zijn lied nu ook een boodschap zit.

Mark Knopfler - Brothers In Arms


Deze met mist bedekte bergen

Zijn nu een thuis voor mij

Maar mijn thuis zijn de laaglanden

En dat zal ik altijd zo zijn

Op een dag zult je terugkeren naar

Uw valleien en uw boerderijen

En je zult niet langer branden om

Wapenbroeders te zijn

Door deze velden van vernietiging

Doopsels van vuur

Ik ben getuige geweest van je lijden

Terwijl de strijd hoog woedde

En hoewel ze me zo'n pijn deden

In de angst en alarm

Je hebt me niet in de steek gelaten

Mijn wapenbroeders

Er zijn zoveel verschillende werelden

Zoveel verschillende zonnen

En we hebben maar één wereld

Maar we leven in verschillende

Nu is de zon naar de hel gegaan en

De maan staat hoog

Laat me je vaarwel zeggen

Elke man moet sterven

Maar het is geschreven in het sterrenlicht

En elke lijn in je handpalm

We zijn dwazen om oorlog te voeren

Op onze wapenbroeders


Bron: LyricFind

Songwriters: Mark Knopfler

Songteksten voor Brothers in Arms © Universal Music Publishing Group


23 april 2022

Nellie Spindler , als enige vrouw tussen 10800 mannen.

 


Staff Nurse Nellie Spindler sneuvelde op 21 augustus 1917 tijdens haar dienst in veldhospitaal nr. 44 in de Brandhoek op 26-jarige leeftijd. Zij ligt begraven op Lijssenthoek Military Cemetery in Plot XVI Rij A Graf 3. Zij is één van de twee Britse vrouwelijke oorlogsslachtoffers die in België begraven ligt.


Staff Nurse Nellie Spindler  Plot XVI Rij A Graf 3. Foto: F. Vleminckx 2022
 

De volgende dag werd ze op Lijssenthoek Military Cemetery begraven. Haar kist werd, gedrapeerd onder de Union Jack, gedragen door zes officieren van gezondheid. Er waren, naast de vele manschappen, vier generaals, de generaal-majoor-arts van het leger en een honderdtal officieren aanwezig. 

De volgende dag werd ze op Lijssenthoek Military Cemetery begraven. Haar kist werd, gedrapeerd onder de Union Jack, gedragen door zes officieren van gezondheid. Er waren, naast de vele manschappen, vier generaals, de generaal-majoor-arts van het leger en een honderdtal officieren aanwezig.



Foto's: F. Vleminckx 2022

Van 10.750 slachtoffers is de familienaam, de sterfdatum en het regiment bekend. Er zijn slechts 34 graven van onbekende soldaten. Het zeer hoge aantal bekende namen valt te verklaren door de specifieke aard van deze begraafplaats. Het is een hospitaalbegraafplaats. Hier rusten voornamelijk mensen die stierven in het evacuatiehospitaal. Hun naam stond al vermeld in het hospitaalregister en werd bij de grafregistratie overgenomen. De meeste doden kregen in het register ook nog de vermelding Died of wounds, gestorven door verwondingen of Died of disease, gestorven aan ziekte.

De begraafplaats bevat 9902 Commonwealthgraven en 884 graven van andere nationaliteiten, vooral Franse en Duitse. Er waren vroeger ook Amerikaanse graven ten westen van de 'Stone of Remembrance' (nu gras).  Er liggen nu nog slechts drie Amerikanen.

Het is de tweede grootste Commonwealthbegraafplaats (na Tyne Cot Cemetery) in België. De begraafplaats werd door Sir Reginald Blomfield ontworpen.



13 april 2022

De oorsprong van de Last Post

De Last Post was oorspronkelijk een militair trompetsignaal dat het einde van de dag aankondigde. In de loop der jaren groeide het uit tot een eresaluut aan de gesneuvelde makkers. Verschillende legers hebben er verschillende versies van.


De Last Post is een van de vele trompetsignalen die in legers werden -en nog steeds- worden gebruikt. Zulke signalen hebben meestal de praktische functie om bevelen door te geven: opstaan (het Reveille), eten, aanvallen, dekking zoeken, alarm…

Vrijwel alle militaire handelingen kunnen via klaroengeschal worden gecommuniceerd. Sommige hebben daarbij een meer verregaande betekenis gekregen.


Belgische lanciers vallen een Duitse cavalerie-eenheid aan, augustus 1914. Rechts een klaroener van de lanciers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden de klaroeners nog een actieve rol tijdens de gevechten om bevelen door te geven. Daarom waren ze ook vaak het eerste mikpunt van de vijand.

Een bijzonder signaal was dat welke het einde van de dag aankondigde, waarbij de troepen weer in hun kwartier moesten aanwezig zijn. Na een dag van gevechten kondigde het voor de militairen veiligheid en rust aan.

In het Nederlands spreekt men van "taptoe" (het sluiten van de biertap). Het Duitse equivalent is de "Zapfenstreich". Dit signaal groeide uit tot een eresaluut aan gesneuvelde militairen.

Wellicht symbolisch, omdat men ook de doden rust toewenste, mogelijk ook vanwege de melancholische toon van het signaal.

De Last Post is de Engelse versie van de taptoe. De van oorsprong Nederlandse gewoonte zou zijn overgenomen door Engelse troepen die in de 17e eeuw in de Noordelijke Nederlanden verbleven. Hij groeide uit tot een eresaluut aan de gesneuvelden.

De naam wijst erop dat het om het laatste signaal van de dag ging. Het volgde op de First Post, dat de inspectie van de wachtposten aankondigde. Als de laatste wachtpost bereikt was, weerklonk de Last Post.


Klaroeners in het Amerikaanse leger, circa 1914

Klaroenen

Dergelijke signalen worden in de regel gespeeld op een klaroen. Een klaroen is een trompet zonder ventielen, waarbij enkel de blaastechniek het verschil in tonen geeft.

Zo’n natuurtrompet kan slechts een beperkt aantal tonen geven en niet de hele toonladder. In de praktijk worden voor trompetsignalen slechts vier tonen gebruikt (in klimmende volgorde do-sol-do-mi).

Ook de Last Post is een melodie met maar vier tonen. De in Ieper gebruikte instrumenten zijn afkomstig uit het Britse leger en worden ‘duty bugles’ genoemd (bugle is de Engelse term voor klaroen, niet te verwarren met het Nederlandse woord ‘bugel’, een blaasinstrument met ventielen).

Typisch voor deze duty bugles is de beker naar voor en de dubbele boog van de buis. Het Britse leger gebruikt deze instrumenten sinds 1855.



Klaroeners van het Belgische leger fietsen door Gent begin oktober 1914

Verwarring

De meeste geblazen vormen van eresaluut lijken nogal op elkaar, wat voor verwarring kan zorgen. Zo wordt de eigenlijke Last Post wel eens verward met de Nederlandse Taptoe of met het Amerikaanse equivalent,de Taps  .

Maar vooral… er bestaat ook een "Belgische Last Post". Deze werd in 1919 gecomponeerd door Honoré Hendrickx en wordt door het Belgische leger gebruikt. De melodie zal menig landgenoot wellicht beter bekend zijn dan de originele Last Post.

Ook de Fransen hebben een eigen Last Post-achtig eresaluut: de Sonnerie Aux Morts, die echter pas van 1931 dateert.

Bij het Duitse leger heerst een andere traditie. Daar wordt bij een begrafenis of dodenherdenking het ontroerende soldatenlied Der gute Kamerad aangeheven.

 

De Last Post die dagelijks in Ieper weerklinkt, is wel degelijk de echte, de Britse dus, hoewel door Belgen gespeeld.





Hoofdfoto: Belgische klaroeners-cyclisten, circa 1915

BRON

7 april 2022

Pink Floyd brengt voor het eerst sinds 1994 nieuwe single uit ten voordele van Oekraïne

Vrijdag brengt Pink Floyd nieuwe muziek uit ten voordele van de bevolking van Oekraïne. 

Het nummer ‘Hey, Hey, Rise Up!’ is de eerste nieuwe muziek die ze samen als band hebben opgenomen sinds hun album ‘The Division Bell’ uit 1994.

De nieuwe single heet ‘Hey Hey Rise Up’ en is op 30 maart opgenomen. De bandleden zijn gitarist/zanger David Gilmour, drummer Nick Mason, bassist Guy Pratt en toetsenist Nitin Sawhney. Het lied bevat de zang van Andriy Khlivnjoek, van de Oekraïense pop- en rockgroep Boombox. 


2 april 2022

De westhoek 23/26-03-2022

 LOKER


Sint-Pieterskerk




Onze Lieve Vrouw van Lourdes omgeven door zes soldaten (glasraam nummer 1)

RENINGELST


Sint-Vedastuskerk



Bewonder binnen zeker het mooie houten plafond!