28 april 2022

Cross of Sacrifice, Stone of Remembrance

 




Cross of Sacrifice

Het Cross of Sacrifice is een herdenkingskruis dat terug te vinden is op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Het kruis werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en is meestal terug te vinden op begraafplaatsen met 40 graven of meer. Het is gewoonlijk een vrijstaand wit Latijns kruis, meestal van Portlandsteen, op een achthoekige basis. De grootte van het kruis varieert van 4 tot 9 meter en op de voorkant van het kruis is meestal een bronzen zwaard bevestigd. Op grote begraafplaatsen bevindt zich meestal ook een Stone of Remembrance.



Stone of Remembrance

De Stone of Remembrance is een gedenksteen die terug te vinden is op honderden militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) ter nagedachtenis van de gesneuvelden. De steen werd ontworpen door de Britse architect Edwin Lutyens. Het is een van de standaardgedenktekens op de Britse begraafplaatsen, naast het Cross of Sacrifice.



Het Cross werd geplaatst in verschillende formaten, afhankelijke van de grootte van de begraafplaats; de Stone zou enkel geplaatst worden op begraafplaatsen met meer dan 1000 slachtoffers, weliswaar telkens in hetzelfde formaat.

 Elke steen is 3,5 meter lang en 1,5 meter hoog. De geometrie was gebaseerd op studies van het Parthenon en ontworpen naar het entasisprincipe, waarbij subtiele curven in het ontwerp werden verwerkt.

 Tijdens het ontwerp waren er verschillende suggesties voor het opschrift en uiteindelijk werd gekozen voor een zin van de Britse auteur, dichter en Nobelprijslaureaat Rudyard Kipling, wiens enige zoon in de oorlog was omgekomen. Het opschrift is een citaat uit het Boek Ecclesiasticus:

 

THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE

 

De steen werd later ook geplaatst op begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog.

Foto's: Francois Vleminckx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten